Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 juni 2000 Gratis internetproviders in doodsnood

AMSTRDAM - Wordt Freeler het eerste slachtoffer onder de gratis internetproviders in Nederland? 'Het sentiment in de markt is te negatief.' De markt voor gratis internetproviders is na de mislukte beursgang van World Online in mineur. De gratis providers die vorig jaar nog lucratieve investeringen leken, zijn verworden tot zorgenkindjes.

De eerste aanbieder van gratis internet is inmiddels over de kop. Het Engelse Libertysurf sloot vorige maand zijn Nederlandse divisie wegens gebrek aan belangstelling.

Van de ongeveer vijfentwintig gratis aanbieders zit Freeler in de grootste problemen. De internetactiviteit van ING zakte deze maand uit de top honderd van best bekeken internet-sites. Freeler werd in mei door slechts 5,6% van de vaderlandse internetgebruiker bezocht. In januari was dit nog 8,6%.

Volgens Webwereld, een nieuwssite op internet, heeft grootaandeelhouder ING de directie van Freeler opdracht gegeven te bezuinigen. Hoewel directeur Marque Joosten dit bericht ontkent, heeft Freeler aangekondigd de website deels te ontmantelen. De provider, waarop duur geproduceerde informatie' staat, wordt getransformeerd tot een site waarbij het aanbod van nuttige links centraal komt te staan. Naar aanleiding van deze koerswijziging is hoofdredacteur Pieter van Twisk opgestapt.

De situatie van Freeler is exemplarisch. Veel gratis internetproviders werden in de markt gezet toen de stijging van de beurskoersen van de technologiefondsen oneindig leek. Doel was om zo snel mogelijk naar de beurs te gaan en te cashen. Dat lukte World Online tot nu als enige. De uitgaven van de meeste gratis providers wegen niet op tegen de inkomsten. Miljoenen verslindende marketingcampagnes hebben gaten geslagen in de budgetten. Freeler heeft ING al tientallen miljoenen guldens gekost, erkent Joosten. Verdiensten zijn er nog nauwelijks.

Ook Libertel heeft zijn plannen met haar provider Whepp moeten aanpassen. Eind mei kondigde het telecombedrijf aan een gratis internetdienst te beginnen voor 500.000 bezoekers. Inmiddels is dit idee gereduceerd tot een 'een pilot' voor niet meer dan 25.000 gebruikers. Een beursgang is niet aan de orde. Zonnet, de provider van Versatel, moet rendabeler draaien.

Een ingewijde binnen het bedrijf: 'ING snijdt. Wij doen het andersom. Wij proberen meer inkomsten te genereren met ADSL en het aanbieden van SMS-diensten. Je moet toch wat om de gaten te dichten.'

De grootste inkomstenbron van de gratis providers is op dit moment de zogenaamde 'kickbackfee', ofwel het deel van de telefoontik dat de telefoonaanbieder afdraagt aan de provider. Als er weinig wordt gebeld, droogt deze inkomstenstroom snel op. Ook andere bronnen van inkomsten, zoals advertentiegelden en e-commerceactiviteiten, hebben bij nog niet één bedrijf geleid tot het schrijven van zwarte cijfers. Grote acquisitiebureaus als Double Click en 24/7 eisen bovendien een flink deel - tot 50% - van de advertentiegelden op als bemiddelingsfee.

Directeur John Kivit van onderzoeksbureau Multi-Scope zou het graag anders zien. 'Dat er een correctie optreedt is gezond, maar dat er zo'n negatieve stemming is ontstaan is erg vervelend. De sfeer is te negatief.' Sommige providers blijven echter optimistisch. Provider Raketnet is nog vol vertrouwen over de toekomst. De Telfort-dochter lokt klanten met aandelenopties in het bedrijf, die te gelde gemaakt kunnen worden bij een eventuele beursgang.

Raketnet moet echter wel 350.000 trouwe fans weten te werven. Directeur Albert Marseille ziet dat helemaal zitten: 'We gaan door met de voorbereidingen op een beursgang.'

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl