Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 juni 2000 Meevallers goed voor 1,5 miljoen extra inkomsten

WIERINGERMEER - Wieringermeer houdt dit jaar anderhalf miljoen gulden over. De administratiekosten voor bouwvergunningen (leges) van windmolenparken en woonwijken heeft de gemeentekas extra gespekt. Ook het aantal bijstandsgerechtigden dat aanklopt voor een uitkering neemt gestaag af en dat levert geld op.

Dat blijkt uit de Jaarrekening & Jaarverslag 1999. Daarin maakt Wieringermeer de financiŽle balans op van inkomsten en uitgaven. Ambtenaren van de gemeente rekenen uit waar de meevallers vandaan komen. Voorts doet het college van burgemeester en wethouders enkele voorstellen om dat geld te besteden.

Kortom alle reden tot optimisme in Wieringermeer, vindt ook gemeentesecretaris E. Annaert "We zijn zeker niet ontevreden met dit resultaat al zal de vraag waar je dit aan overhoudt, wel discussie opleveren maar het is allemaal zeer verklaarbaar. Het is een teken dat het goed gaat en het wijst er ook op dat we goed hebben begroot", concludeert Annaert.

Ingediende bouwaanvragen leggen Wieringermeer bepaald geen windeieren. Er stroomde ruim een miljoen gulden aan leges binnen. Een fors bedrag, zeker vergeleken met voorgaande jaren. In '97 bijvoorbeeld verdiende Wieringermeer nog ruim vijf ton aan deze post, nu drie jaar later is dat het dubbele. Saillant is dat het aantal bouwaanvragen weliswaar afneemt maar dat de opbrengst enorm is gestegen. Dat komt omdat de legestarieven gebaseerd zijn op de bouwkosten per aanvraag. Hoe groter het bouwwerk, hoe hoger de kosten. Ter illustratie; een forse windmolen of een vrijstaand woonhuis levert de gemeente aanzienlijk meer geld op dan een simpele dakkapel.

Wat doen we met deze meevaller? Een logische vraag voor het college van Wieringermeer dat met een aantal voorstellen komt. Om te beginnen, profiteert de burger ervan. Alle gezinnen krijgen een lastenverlichting van honderd gulden. Deze Zalmsnip, vernoemd naar de gelijknamige minister, wordt volgend jaar in mindering gebracht op de afvalstoffenheffing. Daarmee is een totaalbedrag van vijf ton mee gemoeid.

Voorts wil Wieringermeer zeven ton toevoegen aan de reservepot. En wil men twee ton besteden aan werkgelegenheidsprojecten. Het resterende geld, bijna drie ton, wil het college achter de hand houden met het oog op de gemeentelijke Rijkskorting van 1,7 miljoen die Wieringermeer nog steeds hoven het hoofd hangt.Hoewel de cijfers overwegend gunstig zijn, betracht Wieringermeer toch de nodige voorzichtigheid. "Het zijn incidentele meevallers, geen structurele", tempert Annaert de feestvreugde. Ook het college houdt een slag om de arm, getuige de risicoposten die in de jaarrekening vermeld staan.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl