Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 juni 2000 Telecom uit gratie door veilingprijzen

AMSTERDAM - De koersen van Europese telecomaandelen kelderden gisteren naar het laagste punt in ruim een maand. Beleggers zijn bang dat de fikse prijzen die moeten worden betaald voor de nieuwe mobiele frequenties de winstgroei in gevaar brengen.

Ericsson, 's werelds grootste producent van apparatuur voor draadloze telecomnetwerken, gooide gisteren de knuppel in het hoenderhok. Volgens president Kurt Hellstrom zijn de hoge kosten van het verwerven van de nieuwste frequenties een potentiŽle rem op de groei van de Europese mobiele markt.

De zogenoemde 'derde generatie' frequenties, die het mobiel internetten mogelijk maken, zijn de laatste maanden fors duurder geworden. De veiling van vijf licenties door de Britse overheid afgelopen april bracht £ 22,5 mrd in het laatje, ongeveer zeven keer zoveel als aanvankelijk verwacht.

Eind volgende maand begint in Duitsland de veiling van vier ŗ zes mobiele licenties, die volgens analisten ieder ongeveer Ä 10 mrd moeten opleveren. Intussen treft ItaliŽ ook voorbereidingen voor het veilen van vijf licenties. De regering heeft het minimumbod opgeschroefd naar L 4000 mrd (Ä 2,07 mrd). In Nederland denkt minister Zalm van FinanciŽn in totaal ongeveer f 20 mrd op te halen.

'Het moge duidelijk zijn dat de groei van de mobiele markt kan vertragen als gevolg van deze hoge prijzen', aldus Hellstrom in een vraaggesprek met een Zweedse zaken-krant. Telecomaanbieders zullen volgens hem gemiddeld $ 100 mrd kwijt zijn aan licenties plus nog eens $200 mrd aan het bouwen van nieuwe netwerken.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl