Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 juni 2000 Kamer pleit voor ruimtelijk planbureau

DEN HAAG - Een Nationaal Ruimtelijk Planbureau moet onafhankelijk van de regering onderzoek uitvoeren naar ruimtelijke veranderingsprocessen. Verder moeten er voor de ruimtelijke ordening eigen financiële middelen beschikbaar komen.

Het nieuwe Planbureau moet bijdragen aan een herstel van de ruimtelijke ordening als evenwichtig ordenings- en afwegingskader voor alle activiteiten met ruimtelijke consequenties. Tot die aanbeveling komt een breed samengestelde werkgroep uit de Tweede Kamer onder voorzitterschap van de socialist Adri Duijvesteijn. In het rapport 'Node van ruimte. Op weg naar de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening doet de werkgroep een aantal aanbevelingen om de 'ruimtelijke ordening beter tot zijn recht te laten komen dan tijdens de afgelopen Vinex-periode'.

Duijvesteijn zei woensdag tijdens een persconferentie in Den Haag dat de nota tegelijkertijd dient als evaluatie van het beleid in de afgelopen jaren en als voorbereiding op de Vijfde Nota. Die nota noemt hij van een 'grote betekenis' en 'ongelooflijk ingrijpend'.

De werkgroep wil tot een Ruimtelijk Planbureau komen om een einde te maken aan 'de spagaat' waarin de Rijks Planologische Dienst zich bevindt. Deze moet het beleid uitvoeren en evalueren. Volgens Duijvesteijn leidt dat er soms toe dat de Tweede Kamer onvoldoende wordt geïnformeerd.

De werkgroep beveelt aan om voor het ruimtelijke ordeningsbeleid eigen financiële middelen beschikbaar te stellen om het mogelijk te maken een 'kop' te zetten op projecten van grote betekenis. Volgens Duijvesteijn is het van belang meerwaarde te realiseren uit projecten van verschillende sectoren. Hij zegt dat het ruimtelijke ordeningsbeleid niet zonder geld kan.

De werkgroep zegt in een evaluatie van de afgelopen jaren dat de kracht van het beleid tevens zijn zwakte werd. Het doel was een ruimtelijk-economisch beleid te voeren dat de economische groei kon ondersteunen. Toen die groei sterker bleek dan verwacht kon het proces echter niet meer worden beheersd. Schiphol wordt als duidelijkste voorbeeld genoemd. 'Met succes werd de economische groei hier naartoe geleid, maar de ruimtelijke concepten boden te weinig aanknopingspunten om deze groei op te vangen volgens een weloverwogen ruimtelijke regie'.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl