Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 juni 2000 Uitspraak Borst over budget zaait verwarring

AMSTERDAM - Bij koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en tarievenorgaan CTG bestond donderdag verwarring na uitspraken van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Borst heeft tegenover de Tweede Kamer verklaard dat ziekenhuizen voor extra geld kunnen aankloppen bij de verzekeraars. Als ze efficiŽnt en doelmatig werken, kunnen ze extra geld krijgen voor het verkorten van de wachttijden.

Sommige ziekenhuizen bellen hun verzekeraar met de vraag of ze nu een extra specialist mogen aanstellen. 'We wachten op nadere informatie van het ministerie', aldus ZN. Ook het CTG tast in het duister over de bedoelingen van Borst. De reguliere budgetten voor het lopende jaar zijn toegewezen. Alleen zijn er nog enkele miljoenen over voor het bestrijden van de wachtlijsten. Voor aanvallende productie van de ziekenhuizen buiten hun budget om, zoals het inmiddels overgenomen wachtlijstplan van VNO-NCW en PvdA wil, heeft het tarievenorgaan nog geen adviesaanvraag van VWS ontvangen.

Het ministerie van VWS geeft desgevraagd aan dat er geen sprake van is dat nu een open einde regeling wordt ingevoerd en dat aanvullende productenafspraken kunnen worden gemaakt zoals eerder dit jaar is overeengekomen m de thuiszorg. Borst mikt erop dat in de budgetten van sommige verzekeraars, nog wat ruimte zit doordat niet al het geoormerkte geld is ingezet. Als verzekeraars toch te weinig financiŽle middelen hebben, wil Borst aankloppen bij het kabinet.

Ook heeft de minister aangegeven dat de verzekeraars een voorschot mogen nemen op extra geld voor de ziekenhuizen dat volgend jaar moet vrijkomen.Hierover is ze echter nog in overleg met het kabinet. Vorige week gaf Borst in het openbaar aan dat ze een groot deel wil hebben van de f 250 mln aan uitgavenreserves voor 2001. Maar premier Kok liet daarop weten niet op deze manier met Borst te willen onderhandelen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl