Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 19 Januari 2009 Innovatief ICT-systeem voor windenergie

Europa, Provincie Noord-Holland en het Rijk investeren ruim twee miljoen euro in de ontwikkeling van een innovatief ICT-systeem om het onderhoud van offshore windenergieparken zo efficiënt mogelijk te maken.

ATO, kenniscentrum op het gebied van duurzame technologie, gaat het systeem samen met TNO, ECN, AMC-TT en Peterson ontwikkelen. Naar verwachting levert het project - na succesvolle implementatie - ruim 500 arbeidsplaatsen op in de regio Den Helder.

Het ICT-systeem genaamd DOWES (Dutch Offshore Wind Energie Services) moet het mogelijk maken om offshore windparken op afstand zo efficiënt mogelijk te onderhouden. Speciaal ontwikkelde sensoren, bevestigd op de bladen, mast en turbine, kunnen via dit systeem op afstand uitgelezen worden. Met de verkregen informatie kunnen kosteneffectieve keuzes gemaakt worden met betrekking tot de onderhoudswerkzaamheden en kan onnodige stilstand van de turbines worden voorkomen. Hierdoor gaat de opbrengst van de opgewekte duurzame energie omhoog en uiteindelijk de CO2-emissie omlaag. Eind 2013 moet het systeem klaar zijn.

Het Europees Fonds voor Regionale ontwikkeling van de Europese Commissie draagt ruim 1 miljoen euro bij. De provincie Noord Holland cofinanciert met ruim € 500.000,-, het Rijk met € 600.000,-. 'Wij subsidiëren dit project om de economie in de regio te stimuleren en nieuwe werkgelegenheid te realiseren. Ook de reductie van de CO2-emissie door het zoveel mogelijk opwekken van duurzame energie was een belangrijke overweging om in dit project te investeren', aldus gedeputeerde Europese Zaken Rinske Kruisinga. De resterende € 900.000,- wordt opgebracht door het regionale bedrijfsleven: AMC-TT, ECN, Peterson, TNO en ATO, de initiator van het project.

Het project sluit goed aan het programma Kansen voor West vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Er is sprake van kennisontwikkeling door praktijktesten, het ontwerp van een proefopstelling en overdracht van deze kennis aan regionale bedrijven. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl