Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 03 september 2009 Open Monumentendagen 2009: Johannes Dou zette het hoogheemraadschap op de kaart

Het thema van de Open Monumentendagen op 12 en 13 september is 'op de kaart'.

Centraal staan monumenten die ooit op landkaarten of plattegronden zijn vastgelegd, †structuren in stad en dorp en de samenhang tussen het monument en zijn omgeving.

Status

Het hoogheemraadschap besteedt in het Noorderpolderhuis aandacht aan de grote 17de eeuwse kaart †die Johannes Dou maakte van het beheergebied van onze rechtsvoorganger het Hoogheemraadschap van de †Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland. Willem Messchaert, die samen met Diederik Aten aanwezig zal zijn om tekst en uitleg te geven: "De beroemde en loepzuivere 16-veller †diende om de status van het hoogheemraadschap in vergaderzaal, dorp, stad en polder eens †flink te onderstrepen. We tonen de kaart op twee manieren: we laten koperplaten zien en het gedrukte resultaat in de vorm van een losbladige facsimile. Op deze manier krijgt de bezoeker een uniek inzicht in het drukprocédé †dat qua maatvoering zijn platte beperking kende. Koper en papier tonen het vakwerk van †graveur en drukker."

Staatsieportret

Nog steeds is deze kaart het meest precieze document voor het kaartbeeld van Noord-Holland in de 17de eeuw. Willem: "Er zijn meerdere drukken van de kaart gemaakt, onder meer wanneer de samenstelling van het bestuur wisselde. De verzamelde heraldische familiewapens waren immers niet meer of minder dan het staatsieportret van het zittende en voorname †waterschapsbestuur. De kaart raakte pas gedateerd toen door het graven van het Noordhollandsch Kanaal in de jaren twintig van de 19e eeuw het kaartbeeld drastisch veranderde. †Datzelfde geldt voor de nieuwe golf van 19de eeuwse droogmakerijen (Graftermeer) en bedijkingen (Waard- en Groetpolder)."

Buitenkansje

De perfect gemeten prachtkaart van Dou †is speciaal in gedigitaliseerde vorm beschikbaar gemaakt en †tijdens het Open Monumentenweekend †in het Noorderpolderhuis te koop voor slechts 10 euro. Iedereen kan vervolgens †vanuit de eigen bureaustoel zijn geboorteplaats of haar lievelingspolder elektronisch op de kaart zetten.

Een tweede buitenkansje is de heerlijke entourage van de Herenkamer van het Noorderpolderhuis met de op zich al prachtige kaarten van de Schermer (de geschilderde kavelkaart uit 1633 en de kaart van Van Diggelen uit 1835).

Het Noorderpolderhuis is op†zaterdag 12 en zondag †13 september 2009 geopend †van 10.00 tot 17.00 uur. Het is gevestigd aan de Molendijk 11 te Schermerhorn. (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna