Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 03 september 2009 Gratis toegang de Nollen tijdens Open Monumentendag 2009 (Den Helder)

Op 12 september 2009 start vanaf 13.00 uur tot en met 16.00 uur elk uur een rondleiding (duur 1,5 uur). Daarvoor meldt u zich in de ontvangstruimte.

U hoeft niet van tevoren te reserveren.

Verder is De Nollen open van donderdag t/m zondag 10.30 - 17.00 uur, op afspraak dagelijks

Het landelijke thema Op de kaart betekent aandacht voor monumenten die ooit op de kaart zijn gezet. Het zijn veelal markante gebouwen die zich op een bijzondere plek bevinden. Van oudsher worden deze gebouwen al aangegeven op landkaarten of plattegronden; stadsgezichten, topografische kaarten, uitbreidingsplannen, gravures en ontwerptekeningen. Ze worden beschreven in reisgidsen en zijn ook op een ansichtkaart verkrijgbaar. Meestal zijn dit dezelfde gebouwen die ook de verbeelding van kunstenaars prikkelden en inspiratie gaven voor tekeningen, schilderijen en gedichten.

Het thema beslaat in wezen de structuren in stad of dorp, en de samenhang tussen het monument en zijn omgeving. In Den Helder zijn op een groot aantal locaties (monumenten maar ook in verschillende buurthuizen) tentoonstellingen te zien: oude kadastrale kaarten, oude én recente luchtfoto's en plattegronden. Op een herkenbare manier wordt de ontwikkeling en groei van de wijken getoond. Ook geven schilderijen, etsen, aquarellen of andere prenten aan welke belangrijke gebouwen Den Helder op de kaart hebben gezet.

Onder andere Rijkswerf Willemsoord, het Marinemusem, het KIM en De Nollen besteden op 12 september 2009 bijzondere aandacht aan dit thema. De Nollen is dan gratis toegankelijk. Zie voor het volledige programma ‘Op de kaart’: www.denhelder.nl.

Op de kaart van Antonis Adriaensz Metius uit 1618 is te zien dat het gebied 'De Nollen' vroeger 'Schoote' heette en een eiland was! De benaming De Nollen is al heel oud. Een nol is een opgewaaide zandheuvel of klein stuifduintje. Dat geeft een indicatie hoe het grootste deel van het gebied door wind en zee is gevormd. Het nollenterrein is in oorsprong een eilandje, genaamd Schooten, dat vanaf de twaalfde eeuw is ontstaan. De kop van Noord-Holland bestond toen uit de eilanden Huisduinen en ‘t Oge (Callantsoog) en de zee had vrij spel in de grote getijgeulen van het Heersdiep die in het gebied tussen Huisduinen en Callantsoog de grote kale strandvlakten doorsneden. Wind en zee zorgden voor zandafzettingen op enkele plekken. In 1610 werd de zanddijk tussen Huisduinen en Callantsoog aangelegd. Het project De Nollen kenmerkt zich door twee cultuurhistorische waarden. Het gebied is een zeldzaam element in het Nederlandse landschap, omdat er vrijwel nergens meer een zo ver landinwaarts gelegen oogduincomplex is aan te treffen. Daarnaast bevinden zich vijfentwintig bunkers in dit oude binnenduin. Het is de zuidelijke uitloper van Fort Dirksz Admiraal en behoort tot de Stelling Den Helder. Kunstenaar R. W. van de Wint (1942-2006) is de initiatiefnemer geweest voor een ‘totaalkunstwerk’ in dit duingebiedje.

Op 12 september start vanaf 13.00 uur tot en met 16.00 uur elk uur een rondleiding (duur 1,5 uur). Daarvoor meldt u zich in de ontvangstruimte.

U hoeft niet van tevoren te reserveren.

Verder is De Nollen open van donderdag t/m zondag 10.30 - 17.00 uur, op afspraak dagelijks

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna