Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 02 april 2013 Kookboek 'Proef Noord-Holland' brengt cultureel erfgoed tot leven

Het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland lanceerde op 27 maart 2013 - in samenwerking met Uitgeverij Athenaeum - het boek 'Proef Noord-Holland. Op ontdekkingstocht naar het culinaire erfgoed'.

Gedeputeerde Elvira Sweet nam het eerste exemplaar in ontvangst. Schrijfster en historica Emma Los: "In dit kookboek ben ik op zoek gegaan naar de schoonheid van het culinaire erfgoed, zonder dat het op enige manier een reclamepraatje wordt". "Je duikt in de essentie van elke Noord-Hollandse regio. Dat is soms haute cuisine van historische recepten in een eigentijds jasje, maar dat is ook de Febo, de Zaanse fabrieken en de Dirk van den Broek. Zo hebben we de hele Noord-Hollandse culinaire geschiedenis met elkaar verbonden."

Verbindingen aangaan

Het boek 'Proef Noord-Holland' is een kookboek, een geschiedenis en een reisgids in één. Voor Cultuurgedeputeerde Elvira Sweet is dat een belangrijk aspect. "Het boek legt continu een verbinding tussen onze culinaire, historische en economische wereld. Daardoor is 'Proef Noord-Holland' een interessante ontdekkingstocht voor zowel Noord-Hollandse inwoners als voor toeristen." Verder komt de samenwerking tussen alle betrokken partners nadrukkelijk tot uiting in het kookboek. Dat is volgens Emma Los ook een belangrijk verbindend element.

"Alle partners benoemen we omdat geïnteresseerde bezoekers op de verschillende locaties regionale streekproducten kunnen proeven, kopen of er de culinaire, politieke, economische of landschappelijke geschiedenis kunnen ervaren."

Projectleider Sarah Thurlings van Oneindig Noord-Holland voegt toe dat de samenwerking mede het succes van 'Proef Noord-Holland' is. "Het enthousiasme waarmee alle partners van begin tot eind participeerden was groot. Zo begin je met één topkok en ineens heb je er negen voor je project."

Culinaire trends zetten

Uit de schatkamers van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam komen bijzondere recepten uit het verleden van Noord-Holland, waarvan de oudste meer dan vierhonderd jaar teruggaan. Aan het kookboek werkten negen bekende topkoks uit Noord-Holland mee. Zij lieten zich inspireren door historische kookboeken uit de zestiende tot halverwege de twintigste eeuw. Met veel durf en creativiteit gebruikten zij die recepten als inspiratie voor hun eigentijdse gerechten en verwerkten daarin typische streekproducten uit de negen Noord-Hollandse regio's.

Historische plekken ontdekken

De Noord-Hollandse culinaire tradities staan bol van de grote en kleine verhalen die verbonden zijn aan streekproducten en -recepten, en daardoor aan het landschap. Behalve dat dit boek de culinaire tradities laat proeven, wil het de lezer tevens de bijbehorende historische plekken laten ontdekken. Zo mag alleen rond het West-Friese plaatsje Opperdoes de exclusieve Opperdoezer Ronde worden geteeld, is de Beemsterpolder bekend vanwege zijn kaas en kent Haarlem het van oorsprong middeleeuwse Jopen Bier.

Beleef nog meer verborgen verhalen over Noord-Holland op www.oneindignoordholland.nl. Hierop staan ook alle ingeleverde historische recepten van de receptenwedstrijd 'Proef Noord-Holland' onder kookliefhebbers in Nederland. Het boek 'Proef Noord-Holland' is vanaf vrijdag 29 maart 2013 te koop in de boekhandel en ook als e-book verkrijgbaar via www.uitgeverijathenaeum.nl.

Over de campagne 'Proef Noord-Holland' van Oneindig Noord-Holland

Met Proef Noord-Holland brengt het verhalenplatform Oneindig Noord-Holland het culinaire verleden van Noord-Holland tot leven. De geschiedenis van alles wat met 'eten' te maken heeft, is namelijk een aansprekend ingrediënt van ons cultureel erfgoed. Negen bekende Noord-Hollandse topkoks en historica Emma Los lieten zich inspireren door 400 jaar oude historische recepten, smaken en streekproducten uit het verleden om te vormen naar deze tijd. Oneindig Noord-Holland is een alsmaar groeiend verhalenplatform over het rijke verleden van Noord-Holland, dat het publiek laat kennismaken met het cultureel erfgoed van de provincie. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna