Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Onroerend Goed en Wonen: 02 april 2013 Gemeente Hollands Kroon legt raad keuzes voor over welstand op 25 april 2013

Het college van burgemeester en wethouders van Hollands Kroon vraagt de gemeenteraad om in de raadsvergadering van 25 april 2013 een keuze te maken over de ontwikkeling van nieuw welstandsbeleid.

Het college legt de raad drie scenario’s voor die richting moeten bepalen.

Hierin heeft het college zelf het standpunt verwoord om Hollands Kroon volledig welstandsvrij te maken.

Wat doet welstand?

Welstand toetst de geschiktheid van nieuwe gebouwen en aanpassingen aan bestaande gebouwen in relatie tot hun omgeving. Deze toets wordt gedaan bij de aanvraag om een omgevingsvergunning. Er wordt dan gekeken naar het gemeentelijke welstandsbeleid, dat is vastgelegd in de welstandsnota. Er wordt daarbij beoordeeld of de gebouwen passen bij de omgeving.

Waarom nieuw welstandsbeleid?

Volgens de Wet Algemene regels herindeling (Wet Arhi) moet er voor 1 januari 2014 een welstandsnota Hollands Kroon of ander beleid zijn. De bestaande welstandsnota’s van de voormalige gemeenten Wieringen, Wieringermeer, Anna Paulowna en Niedorp worden nu nog gehanteerd, maar deze kunnen wettelijk gezien nog slechts minder dan een jaar mee.

College adviseert welstandsvrij

Voordat Hollands Kroon verder kan met de ontwikkeling van het welstandsbeleid is het van belang dat de raad een richtinggevende uitspraak doet op de vraag: ‘Wat wil Hollands Kroon met welstand?’.

Het college legt de raad drie vooraf uitgewerkte scenario’s voor, die uiteenlopen van volledig welstandstoezicht, experimenteren met welstandsvrije gebieden tot het afschaffen van welstand. Het college heeft in de vergadering van 26 maart 2013 de voorkeur uitgesproken voor het volledig welstandvrij maken van Hollands Kroon, omdat het regeldruk vermindert, het zelf organiserend vermogen van de samenleving stimuleert, en financieel voordeel oplevert voor de aanvrager. De uiteindelijke beslissing ligt bij de raad.

Meer weten?

Meer weten over de voorgestelde scenario’s? Bekijk dan in de week voor de raadsvergadering de stukken op http://www.hollandskroon.nl. U vindt ze onder Bestuur & organisatie > vergaderschema > raadsvergadering 25 april. (Bron: Gemeente Hollands Kroon)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl