Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 21 oktober 2009 Noord-Holland onderzoekt fusie van Harenkarspel, Schagen en Zijpe

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben besloten een herindelingsprocedure te starten voor de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe. "Voor de regio is het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de toekomst van deze drie gemeenten", stelt gedeputeerde Bart Heller. "Daarom hebben wij positief besloten op het verzoek van Harenkarspel en Schagen om het initiatief over te nemen."

De meerderheid van de raad van Zijpe heeft zich verbonden aan de uitslag van het in juni gehouden raadplegend referendum over de voorgenomen fusie. Met andere woorden; de meerderheid van de raad van Zijpe is tegen een fusie. Wel staat Zijpe open voor intensieve samenwerking met omliggende gemeenten in het algemeen en Schagen en Harenkarspel in het bijzonder.

De provincie heeft Zijpe gevraagd vóór 1 oktober 2009 in een brief aan Gedeputeerde Staten (GS) aan te geven hoe zij haar bestuurskracht wenst te versterken. Wij hebben aan dit verzoek voldaan en GS laten weten dat wij een fusie/herindeling niet zien als enige oplossing voor het probleem; vergaande samenwerking en ontwikkeling van de eigen ambtelijke en bestuurlijke organisatie zijn wat ons betreft ook goed mogelijk.

De standpunten van de drie gemeenten laten weinig tot geen ruimte voor een compromis. Gedeputeerde Staten moeten daarom een knoop gaan doorhakken en een keuze maken voor fusie of samenwerking. "Op basis van de informatie die wij nu hebben gekregen van de gemeenten, verwachten wij dat een fusie de beste oplossing is," legt Heller uit. "In de procedure zullen wij onze analyse en argumenten bespreken met de gemeenten en daarna een definitief standpunt innemen. Alternatieven voor fusie zijn uiteraard bespreekbaar, mits deze ook voldoende bestuurskrachtversterking opleveren."

Voor nu is het afwachten. De eerste stap die wordt genomen is dat er gesprekken gaan plaatsvinden tussen de gemeenten en de provincie. (Bron: Gemeente Zijpe)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl