Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 13 Maart 2009 Nestbehandeling ganzen in Noord-Holland van start

Het feit dat er momenteel geen Faunabeheerplan is, heeft geen gevolgen voor de nestbehandeling van ganzen in de provincie Noord-Holland. Die kan vanaf 17 februari 2009 gewoon van start gaan. De nestbehandeling moet voorkomen dat de eieren uitkomen en de ganzenpopulaties in Noord-Holland (in april†2008 geteld op meer dan 50.000 stuks) verder toeneemt.

Door het ontbreken van een geldig Faunabeheerplan van de FBE Noord-Holland, kan de provincie op dit moment geen ontheffingen verlenen. Daardoor dreigde de jaarlijkse nestbehandeling in het gedrang te komen. De provincie heeft nu gebruik gemaakt van de bevoegdheid om een aanwijzing te geven. De aanwijzing maakt het voor grondgebruikers (eigenaren of pachters van grond), terreinberende organisaties en medewerkers van recreatieterreinen onder de paraplu van Recreatie Noord-Holland mogelijk om gedurende het broedseizoen eieren te rapen of in te smeren met maiskiemolie. De ontheffing geldt alleen voor grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen. Het gebruik van het geweer is onder deze aanwijzing uitdrukkelijk verboden.

De provincie hoopt dat de bevoegde instanties snel aan de slag gaan met het verstoren van nesten. Door in een zo vroeg mogelijk stadium in te grijpen, hoopt de provincie dat er minder aanvragen binnen zullen komen voor het doden van (volwassen) ganzen. De FBE is in het bezit gesteld van de toestemming tot nestbehandeling. Partijen die gebruik willen maken van deze aanwijzing kunnen daarvoor een afschrift vragen bij de faunabeheereenheid. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl