Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 13 Maart 2009 Forse subsidie HHNK voor behoud polderarchieven

Het Regionaal Archief Alkmaar en het Waterlands Archief in Purmerend hebben subsidie van het hoogheemraadschap ontvangen voor het digitaliseren van de zestiende- en zeventiende-eeuwse stukken uit de archieven van de polders de Zijpe, Beemster, Purmer, Wijde Wormer en Schermer. Deze subsidie is bedoeld als aanvulling op eerder door het Rijk toegekende gelden in het kader van het Metamorfoze-project.

Dit nationale project voor het Behoud van het papieren erfgoed, wordt gecoördineerd door de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief en gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het programma bindt de strijd aan met verzuring en andere vormen van autonoom papierverval: inktvraat en kopervraat. Zie voor meer informatie: www.metamorfoze.nl.

Het hoogheemraadschap heeft de oude polderarchieven ondergebracht bij de verschillende Noord-Hollandse archiefdiensten, maar heeft nog wel een zorgplicht voor de archieven. Op grond hiervan heeft het hoogheemraadschap nu een subsidie van Ä 46.500,-- toegekend aan het Regionaal Archief Alkmaar en het Waterlands Archief. De totale kosten van het project bedragen bijna Ä 350.000,--.

Uniek

Met de uitvoering van het digitaliseringsproject wordt een belangrijk hoofdstuk van de Nederlandse geschiedenis duurzaam behouden en toegankelijk gemaakt. De bovengenoemde droogmakerijen zijn belangrijke voorbeelden van de zogenaamde "offensieve" fase in de Nederlandse strijd tegen het water, waarbij van water opnieuw land werd gemaakt. Niet voor niets heeft de Beemster sinds 1999 de status van Unesco-Werelderfgoed.

Het bewaard gebleven archiefmateriaal is zeer bijzonder. Allerlei plantekeningen, begrotingen, bestekken van de polderwerken zijn bewaard gebleven. Iedere fase van de bedijking dan wel droogmaking is te volgen dankzij een ingenieus systeem van financiŽle verantwoording, die zeer compleet bewaard is gebleven. De bij de archieven behorende kaarten geven een prachtig inzicht in de plannen en de realisering ervan. Door de combinatie van inhoud en diversiteit van het materiaal, is een uniek conglomeraat aan stukken ontstaan, dat een nationale uitstraling heeft. Het is de bedoeling dat de gedigitaliseerde archieven na afronding van dit project, voorzien in eind 2010, via de websites van de archiefdiensten te raadplegen zullen zijn. Iedereen kan dan thuis via de computer de strijd tegen het water online volgen! (Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna