Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 13 Maart 2009 Zes Noord-Hollandse gemeenten koplopers zuinige verlichting

De gemeenten Bergen, Den Helder, Haarlem, Naarden, Zaanstad en Velsen hebben op 4 maart samen met de provincie Noord-Holland een intentieverklaring ondertekend om snel over te schakelen op zuinige openbare verlichting.

Dat gebeurde tijdens het symposium 'Zuinig met openbare verlichting' in Haarlem.

Veel gemeenten geven jaarlijks 60 tot 70 procent van hun elektriciteitskosten uit aan openbare verlichting. Met energiezuinige verlichting kan daarom al snel zo'n 20% bespaard worden op de energierekening. Maar hoe kom je tot deze besparingen? Deze vraag stond centraal tijdens het symposium 'Zuinig met openbare verlichting', dat op 4 maart door Provincie Noord-Holland, samen met Liandyn, Philips en Uneto-VNI georganiseerd werd in de Philharmonie in Haarlem. De belangstelling was groot: circa 100 wethouders, dijkgraven en beleidsambtenaren woonden het symposium bij.

"We hebben overheden nodig die nu durven te investeren en te experimenteren met duurzame verlichting. Anders komen we niet verder", betoogde een van de sprekers, prof. Wout van Bommel. De gemeenten Bergen, Den Helder, Haarlem, Naarden, Zaanstad en Velsen gaan deze uitdaging aan en ondertekenden samen met de provincie een intentieverklaring om snel tot besparing over te gaan. Die verklaring houdt in dat de gemeenten de komende tijd een plan van aanpak maken en uitvoeren om zoveel mogelijk te besparen en buurgemeenten zullen stimuleren hetzelfde te doen.

De provincie Noord-Holland maakt zich al sinds begin jaren '90 sterk voor het terugdringen van energieverbruik en lichtvervuiling. Noord-Holland stond ook aan de wieg van de actieve wegmarkering met LED's in het wegdek, waarmee een energiebesparing van 90-95% kan worden gehaald. Deze methode heeft nationaal en internationaal navolging gekregen.

Klimaatgedeputeerde Visser was blij met de hoge opkomst bij het symposium. "Juist op het gebied van verlichting kunnen we als overheden grote CO2-besparingen realiseren. Daarom is belangrijk dat we ervaringen uitwisselen op dit gebied en meer gaan samenwerken." (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl