Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 22 oktober 2009 Behoud reactor PALLAS cruciaal voor regio

Het kabinet staat open voor voorstellen om een nieuwe kernreactor te bouwen die de huidige reactor in Petten vervangt. Het bedrijfsleven in Noordwest-Holland* is verheugd met deze opstelling van het kabinet. Het medisch regionale cluster kan nu ook de komende vijftig jaar blijven investeren in zijn toekomst.

De provincie Noord-Holland heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld en geprofileerd als centrum voor groene energie. De Pallashoge fluxreactor, en dan vooral het onderdeel dat zich richt op de nucleaire energiefaciliteit, kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Daarnaast past de vestiging uitstekend in de landelijk voorgestane ontwikkeling van Energy Valley Noord-Nederland.

De aanwezigheid van de huidige kernreactor in Petten heeft er toe geleid dat het Medisch Centrum Alkmaar zich heeft ontwikkeld tot medisch kenniscluster. Ook het nucleaire kenniscentrum (MCA/NRG) profiteert ervan. Hier wordt wetenschappelijk onderzoek en behandeling van kanker- en hartklachten, inclusief opleidingen in de nucleaire geneeskunde bevorderd.

Met het bouw van de Pallasreactor in Noordwest-Holland worden meer dan 750 directe hoogwaardige arbeidsplaatsen behouden. Bovendien zal het bedrijf Covedien, dat gekoppeld is aan de reactor, gevestigd blijven in Noord-Holland. Het NRG en Covedien (voorheen Mallinckrodt) in Petten verzorgen 35 procent van de wereldwijde nucleaire productie van medische isotopen. Hiermee is Petten niet alleen in Nederland een grote speler, maar ook wereldwijd! NRG speelt een cruciale rol in zowel research als de behandeling van kanker.

ECN, NRG en Covedien creëren rond de hoge fluxreactor directe werkgelegenheid voor circa tweeduizend mensen, waarbij de spin off voor het toeleverende bedrijfsleven buiten beschouwing is gelaten. De vergevorderde plannen van het MCA en het NRG om een cyclotron in het MCA te plaatsen kunnen verder vormgegeven worden. De productie van kortdurende isotopen in het Medisch Centrum betekent een enorme stap voorwaarts voor de diagnostiek en behandeling van zowel kanker- als hartpatiënten. Hiermee zijn zeker twintig nieuwe hoogwaardige arbeidsplaatsen gemoeid, alsook een unieke opzet van een Europese opleiding tot cyclotron operator.

De bouw van de Pallas hogefluxreactor in Noordwest-Holland zal plaatsvinden na 2015.

* Bedrijfsleven Noordwest-Holland: Kamer van Koophandel Noordwest-Holland, VNO NCW-West, MKB Noordwest-Holland, Federatie Bedrijvenverenigingen Alkmaar e.o., Westfriese Bedrijvengroep (Bron: VNO NCW-West)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl