Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 31 januari 2018 Gemeente Texel: Meld verhuur van uw recreatieverblijf (verplicht)

Gemeente Texel logoBron: Gemeente Texel - Verhuurt u een accommodatie? Overnachten er bij u gasten tegen betaling? Dan bent u verplicht om dit te melden bij de gemeente. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat niet iedereen toeristenbelasting afdraagt. Om te voorkomen dat de gemeente hierop actief gaat controleren en eventueel boetes moet opleggen, leggen we uit hoe u zich kunt laten registreren.

Groei van aantal B&B's?

De laatste jaren leeft het beeld dat het aanbod van Logies met Ontbijt enorm aan het groeien is. Reden voor de gemeente om in augustus 2017 te onderzoeken op hoeveel adressen Logies met Ontbijt wordt aangeboden. Hieruit blijkt dat op circa 180 adressen Logies met Ontbijt wordt aangeboden. Gemiddeld worden er per woning 2 kamers aangeboden, totaal gaat het om ongeveer 700 bedden. Dit blijkt niet meer te zijn dan het aantal waarover in de jaren negentig werd gesproken.

Er werd toen ingeschat dat er 750 bedden voor Logies met Ontbijt werden gebruikt. Iedereen die Logies met Ontbijt aanbiedt, moet voor die overnachtingen toeristenbelasting afdragen. Via deze belasting heeft de gemeente momenteel 140 adressen Logies met Ontbijt geregistreerd.

Logies met ontbijt: wat zijn de regels?

In elke woning mag voor maximaal 6 personen in maximaal 3 kamers Logies met Ontbijt worden aangeboden. Onder de voorwaarde dat de hoofdfunctie van de woning wonen blijft. In een huis met 3 slaapkamers mogen dus niet alle 3 kamers worden verhuurd. Ook zijn een keuken(blok) en woonkamer niet toegestaan: alleen een slaapkamer kan voor Logies met Ontbijt worden aangeboden. Voor het verhuren is toeristenbelasting verschuldigd. Het tarief voor 2018 is Ä 1,75 per persoon per nacht, met een maximum van 7 aaneengesloten nachten. Als u nog geen toeristenbelasting afdraagt, maar wel verhuurt, moet u zich bij de gemeente laten registreren; u krijgt dan een brief die u kunt gebruiken bij het invullen van het aangifteformulier. Deze kunt u digitaal opvragen (via de link onderaan dit bericht) en naar de gemeente sturen. Ons advies is: betaal tijdig want anders riskeert u een boete. Als u een nieuwe aanbieder van Logies met Ontbijt bent, moet u 0,6 parkeerplaats per kamer op eigen terrein hebben (hierbij wordt naar boven afgerond).

Recreatief verhuur van gehele permanente woning is niet toegestaan

Recreatief verhuur van een (gehele) permanente woning is niet toegestaan, tenzij uw woning tientallen jaren geleden de aanduiding van ‘tweede woning’ heeft gekregen. Dit kunt u nakijken in de bestemming van uw woning. Een bestemde woning moet permanent bewoond zijn. Alleen de uitzondering van Logies met Ontbijt – ondergeschikt aan de woonfunctie - is mogelijk. De gemeente onderzoekt op dit moment of er toch woningen recreatief verhuurd worden. Als de gemeente dit aantreft, wordt daartegen op getreden. Het is in strijd met het belang voor de volkshuisvesting en de verblijfsrecreatie om een permanente woningen recreatief te verhuren.

Meer informatie en registratie www.texel.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna