Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 31 januari 2018 Grondwaterstanden natuurgebied Waalenburg op Texel online

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De provincie Noord-Holland heeft in natuurgebied Waalenburg op Texel een uitgebreid meetpunten netwerk aangelegd voor het peilen van het grond- en oppervlaktewater. Met zogenoemde peilbuizen worden nauwkeurig de waterstanden en het zoutgehalte gemeten. Iedereen kan deze gegevens nu online inzien op www.dinoloket.nl.

In het gebied worden al langere tijd de waterstanden gevolgd; Natuurmonumenten heeft al sinds 1985 peilbuizen in Waalenburg staan welke 2 keer per maand worden gemeten. Het gaat om:

Gegevens inzien

De grondwaterstandsgegevens uit de peilbuizen en een deel van de oppervlaktewaterstanden worden op gezette tijden toegevoegd op de website www.dinoloket.nl. Op een kaart kunnen peilbuizen worden opgezocht en gegevens worden bekeken. Gebruik dit stappenplan (www.noord-holland.nl) voor het bekijken van de gegevens.

Nulmeting

Het netwerk is in juni 2017 compleet gemaakt waarna minimaal 1 jaar wordt gemeten, zodat de gegevens van alle seizoenen bekend zijn. Hiermee wordt deze zomer een nulmeting vastgesteld, een referentiepunt voor de waterstanden in natuurgebied Waalenburg en de directe omgeving.

Hoger waterpeil

In natuurgebied Waalenburg wordt vanaf medio 2019 het waterniveau stapsgewijs verhoogd ten behoeve van de natuur. Daarom is het noodzakelijk de waterstanden nauwlettend te controleren. Zowel gedurende de jaren dat het peil stapsgewijs wordt verhoogd, als de jaren daarna. De provincie zal tot 10 jaar na de laatste peilverhoging blijven monitoren.

Meer informatie

Meer informatie over de werkzaamheden in Waalenburg vindt u op www.noord-holland.nl/natuurtexel

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl