Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie : 17 juli 2000 Kabinet claimt 50.000 hectare voor natuur

Kabinet claimt 50.000 hectare voor natuur DEN HAAG - De komende jaren wil het kabinet 50.000 hectare grond bestemmen voor de natuur. De betreffende grond heeft nu grotendeels een agrarische bestemming en moet worden aangekocht. Daarvoor is tot 2020 ƒ 2 mrd beschikbaar.

De ministerraad heeft hiertoe donderdag besloten door in te stemmen met de 'Nota natuur, bos en landschap in de 21e eeuw' van staatssecretaris Faber van Natuurbeheer. De 50.000 hectare vormt de eerste ruimtelijke claim die van belang is in verband met de eind dit jaar te verschijnen Vijfde Nota Ruimtelijke. Ordening. Daarin wordt de verdeling van de grond voor wonen, werken, transport en groen vastgelegd. Staatssecretaris Faber zei gisteren dat de toevoeging van de 50.000 hectare aan het natuurareaal hier­mee 'in beginsel' is goedgekeurd. Zij sluit niet uit dat er na het verschijnen van de Vijfde Nota nog discussie over zal ontstaan.

Kern van haar nota is dat het beleid om een Ecologische Hoofdstructuur (ERS) in Nederland op te zetten wordt voortgezet. Deze EHS moet in 2018 gereed zijn en dan 700.000 hectare beslaan, waarvan momenteel nog zo'n 150.000 hectare moet worden aangekocht. Probleem is dat de prijzen van agrarische grond de laatste jaren snel zijn gestegen. Deze prijsstijging is nu verwerkt in het beleid. Een,nieuw element in de nota is de.aanleg van groene of natte verbindingszones tussen 'de grote natuurgebieden. In totaal moet hier­voor 27.000 hectare grond worden verworven. Faber wilde helft van de beschikbare ƒ 2 mrd hiervoor aanwenden. Met deze ƒ 1 mrd kan on­geveer de helft van de benodigde 27.000 hectare worden aange­kocht. De andere ƒ 1 mrd is bestemd om 40.000 hectare cultuurlandschap op te knappen. Hiermee wil Faber 'een kwaliteitsimpuls' geven aan de in totaal 400.000 hectare cultuurlandschap in Nederland. Voor deze beleidsdoelstelling moet nog 10.000 hectare agrarische grond worden aangekocht.

De totale claim van 50.000 hectare wordt, behalve door de 10.000 hectare cultuurgrond en de 27.000 hectare voor de verbindingszones, gevormd door ruim 10.000 hectare natuur in de omgeving van steden.

De ruimteclaim is volgens Faber 'relatief beperkt', maarzij verwacht wel dat er een belangrijke kwalitatieve verbetering voor het landschap van kan uitgaan. In de nota ligt de nadruk volgens haar niet op het behouden van natuur, maar op het vormgeven van het landschap voor de toekomst. 'De beleving van de natuur door mensen staat centraal', aldus de staatssecretaris.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna