Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 17 juli 2000 Kosten medicijnen minder hoog

AMSTERDAM - De resultaten van de Nederlandse ziekenfondsen zijn vorig jaar fors verbeterd. Dat komt onder meer doordat de farmaceutische kosten minder sterk stegen dan verwacht'. Dit blijkt uit een steekproef onder de grootste ziekenfondsen.

Volgende week zal onderzoeksbu­reau Vektis van de zorgverzekeraars de gebundelde resultaten van de 28 ziekenfondsen in ons land bekend maken. Over vrijwel de gehele linie melden de publieke ziektekostenverzekeraars een forse verbetering. Ze hebben beter gepresteerd dan de particuliere ziektekostenverzekeraar die vorig jaar tezamen een technisch verlies leden van ƒ 428 mln.

De ziekenfondsen van Achmea, bij elkaar goed voor 1,67 mln verzekerden, konden in, 1999 een verlies van ruim ƒ 1,67 mln in 1998 ombuigen in een winst van ƒ 11 mln. Daarmee keert het resultaat terug naar een voor dit verzekeringsconcern gebruikelijk niveau. In 1998 doken de ziekenfondsen van het zorgconcern in het rood omdat de geneesmiddelenkosten tegenvielen. Ook bleef het macrobudget dat Den Haag vaststelt, achter bij de werkelijke kostenontwikkeling in de gezondheidszorg.

Ook andere grotere ziekenfondsen hebben vorig jaar goed geboerd. De CZ Groep zag Zijn nettoresultaat omhoog schieten van ƒ 18,7 mln naar ƒ 70,5 mln. Ongeveer de helft van de 'winstgroei van het zorgconcern uit Tilburg is afkomstig van hogere beleggingsresultaten. Eenzelfde ontwikkeling deed zich voor bij VGZ uit Nijmegen. Daar verdubbelde het nettoresultaat, tot ƒ 41,7 mln terwijl het eigen vermogen dankzij goede beleggingsresultaten met ƒ 89 mln, toenam tot ruim ƒ 330 mln. Bij de collega's van Agis uit Utrecht (1,6 mln verzekerden) kon in 1999 een positief resultaat van bijna ƒ 43 mln worden gerealiseerd bij de ziekenfondsen. In 1998 stonden die nog voor meer dan ƒ 42 mln in het rood.De particuliere verzekering van Agis zag de verliezen vorig jaar verder toenemen. Nuts Ohra, dat ongeveer 350.000 ziekenfondsver­zekerden heeft kon zijn verlies ver­kleinen van ƒ 7 mln tot ƒ 1 mln.

De winstontwikkeling bij de ziekenfondsen strookt met een eerder advies van het College voor zorgver­zekeringen (CVZ). Het CVZ heeft de minister geadviseerd om de zieken­fondspremies voor 2001 te verlagen van 8,1% naar 7,3%, omdat dit jaar een trendbreuk wordt verwacht. De extra verhogingen van de premies in de afgelopen twee jaar hebben er­voor gezorgd dat de tekorten in de algemene kas zijn weggewerkt. Voor het jaar 2001 verwacht het CVZ een overschot van f 1,3 mrd.'(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl