Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 17 juli 2000 Pensioenlasten en -baten in jaarrekening bedrijf

AMSTERDAM - Alle Nederlandse ondernemingen moeten vanaf het boekjaar 2002 hun pensioenlasten en -baten in de jaarrekening verwerken. Dat moet ook als een onderneming een apart pensioenfonds heeft. Dit schrijft de Raad voor de Jaarverslaggeving in een ontwerprichtlijn waarvan de definitieve versie dit najaar wordt gepubliceerd.

Door eventuele pensioen tekorten of overschotten mee te nemer in de jaarrekening moet een reŽler beeld ontstaan van de financiŽle positie van een bedrijf.

De Raad voor de Jaarverslaggeving is het orgaan van werknemers, werkgevers en accountants dat richtlijnen voor boekhouden vaststelt. Hij komt met zijn aanbeveling in het kader van het streven van de International Accounting Standard Committee om de internationale boekhoudregels te harmoniseren. Dit gebeurt mede op verzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Die wil duidelijkheid in jaarverslagen over mogelijke verborgen pensioenlasten, zodat beleggers niet op het verkeerde been worden gezet.

Het is nog niet bekend wat de precieze effecten zullen zijn van de nieuwe richtlijn op de ondernemmingsresultaten. Veel Nederlandse pensioenfondsen hebben enorme overschotten opgebouwd. Die kunnen in theorie over anderhalfjaar de jaarrekening van een bedrijf verfraaien. Maar aangezien in Nederland pensioenfondsen juridisch volstrekt onafhankelijk opereren van de onderneming, blijven deze overschotten in werkelijkheid van de pensioenfondsen en niet van het bedrijf. Pensioentekorten van een aan een onderneming verbonden fonds kunnende bedrijfslasten wel opvoeren, omdat het bedrijf zich veelal verplicht bij te betalen wanneer er onvoldoende geld in het fonds zit. In Amerika is aangetoond dat pensioentekorten de beurswaarde van een onderneming negatief beÔnvloeden.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl