Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 13 juli 2012 Agenda Landbouw Noord-Holland Noord: verbinden en verduurzamen

Een agricampus voor Noord-Holland Noord, voortbouwen op de Greenports Noord-Holland Noord en Aalsmeer en duurzame landbouw stimuleren. Dat staat onder andere in de nieuwe Agenda Landbouw en Visserij van de provincie Noord-Holland.

De concurrentie in de landbouw en visserij neemt toe, internationaal en nationaal. Daarom zet de provincie in op het versterken van de concurrentiepositie van de agribusiness en de regionale economie. In de Agenda Landbouw en Visserij 2012-2015 zet de provincie de koers voor de komende jaren uiteen: kennisontwikkeling stimuleren, verbinden, verduurzamen, en ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk maken. De Agenda Landbouw vindt u onder 'projecten'. De Agenda Landbouw wordt na de zomer ter vaststelling voorgelegd aan Provinciale Staten.

Kennisontwikkeling

De provincie zet de komende jaren in op samenwerking met onderwijsinstellingen.

De provincie wil onder andere samen met de Universiteit van Wageningen een agricampus opzetten in Noord-Holland Noord: een centrum voor agrarische kennis en innovatie. Goed opgeleid personeel is schaars en door de snelle technologische ontwikkelingen is hoog opgeleid personeel nodig.

Verbinden

Een belangrijk middel om de concurrentiepositie te vergroten zijn de Greenports en de Blueport. Hiermee draagt de provincie bij aan het samenbrengen van partijen en ontwikkelingen en het benutten van synergie. Gedeputeerde Landbouw Jaap Bond: "Met de Greenport status voor Noord-Holland Noord en de nieuwe Blueport Noord-West Holland zijn al twee doelen uit het collegeakkoord 2011 bereikt. Daarmee zijn de fundamenten van de topregio's versterkt. Daar gaan we de komende jaren op verder bouwen." De Greenports zetten de regio's landelijk en Europees op de kaart. Ook de samenwerking tussen de metropool Amsterdam en de Greenports is van belang. De stad is een belangrijk afzetgebied van producten zoals gezond en lokaal geproduceerd voedsel. De Greenports zullen nieuwe arbeidsplaatsen bieden voor in de stad opgeleide mensen. Daarnaast beschikt de metropool regio over de logistieke kanalen met Schiphol en de havens.

Duurzame landbouw

Consumenten kiezen steeds meer voor producten die op duurzame en verantwoorde wijze worden gemaakt en de belangstelling voor duurzaam ondernemen groeit sterk.

De provincie blijft biologische landbouw stimuleren. De provincie zet in op het werven en begeleiden van potentiële omschakelaars en het behoud van het areaal van de biologisch ondernemers.

De provincie streeft via de Greenports en Blueport naar innovatie in de landbouw en visserij. De provincie richt zich de komende jaren in de landbouw op efficiënter gebruik van energie in de landbouw: duurzame energie en het slimmer gebruiken van reststromen. De beperking van emissies is ook bedrijfseconomisch interessant voor agrarische ondernemers. Teelt op water en hergebruik van reststromen zijn voorbeelden van duurzame en milieubewuste projecten.

Ruimtelijke ontwikkelingen

Een sterke agrarische structuur draagt bij aan concurrentiekracht en is voor land- en tuinbouwbedrijven van groot belang. Stivas is een belangrijke uitvoeringspartner van de provincie op gebied van het verbeteren van de landbouwstructuur door herverkaveling en herstructurering. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl