Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 13 juli 2012 Provincie Noord-Holland en kustregio bieden Deltaprogramma strategische agenda aan

Wat zijn voor de komende 40 jaar de uitdagingen waar de Noord-Hollandse Noordzeekust mee te maken krijgt?

Dat is de hoofdvraag in de strategische agenda Kust die de Provincie Noord-Holland samen met de Noord-Hollandse kustregio heeft opgesteld. Deze agenda voor de Noord-Hollandse kust wordt ingebracht bij het Deltaprogramma en benoemt drie hoofdopgaven: Het lopende project rond het versterken van de identiteit van de kustplaatsen, het benoemen van drie prioritaire gebieden en de noodzaak voor voldoende zand voor het op sterkte houden van de kustveiligheid.

Rijk en Regio werken momenteel aan het Deltaprogramma. Het Deltaprogramma staat voor een veilig én aantrekkelijk Nederland, nu maar ook in de toekomst. Het kabinet wil er met het Deltaprogramma voor zorgen dat de huidige en volgende generaties veilig zijn tegen het water en dat we de komende eeuw beschikken over genoeg zoet water. Binnen het deelprogramma Kust heeft de provincie Noord-Holland samen met de kustregio een strategische agenda opgesteld die een plek moet gaan krijgen binnen het Deltaprogramma. Tot 2050 zijn er geen grote veiligheidsproblemen te verwachten langs de gehele Nederlandse kust. Daar waar zwakke schakels zijn worden die nu veiliger gemaakt. Bij goed onderhoud van de kust ontstaan geen nieuwe zwakke schakels. Ook daarom zijn grootschalige kustuitbreidingen niet te verwachten. De hoofdbeslissingen over het Deltaprogramma worden in 2014 door de landelijke politiek genomen.

De strategische agenda kust van Noord-Holland benoemt drie hoofdopgaven:

  1. Het versterken van de identiteit van de kustplaatsen. Deze opgave loopt al. De provincie trekt hier samen met de kustgemeenten op.
  2. Zandvoort, Den Helder en de IJmond zijn voor Noord-Holland de prioritaire kustgebieden binnen het Deltaprogramma Kust. Hierover is in de regio bestuurlijke overeenstemming. Binnen het Deltaprogramma moet worden bepaald welke gebieden langs de hele Nederlandse kust voorhoedeproject worden.
  3. De komende jaren is er in verband met de lopende kustversterkingsprogramma’s en het reguliere onderhoud veel zand nodig. De provincie ziet het als een belangrijke opgave binnen het Deltaprogramma om voldoende zand voor de kust te ‘winnen’ en hiervoor ook innovatieve concepten zoals de ‘zandwinmolen’ in te zetten.

De "Strategische agenda kust" is te downloaden op www.noord-holland.nl (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl