Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 13 juli 2012 Landbouw blijft belangrijkste functie Polder Waard Nieuwland (Wieringen)

Binnen de stuurgroep Kop van Noord-Holland hebben de gemeente Hollands Kroon en de provincie gezamenlijk een actieplan voor de Polder Waard Nieuwland opgesteld.

Belangrijkste uitgangspunt is geen grootschalige transformatie, maar versterking van bestaande kwaliteiten. Het voorstel is landbouw de belangrijkste drager van economie en landschap te laten blijven en andere functies zoals recreatie en toerisme daarop te laten aansluiten. De resultaten van het Stivas-onderzoek naar agrarische structuurversterking die binnenkort verwacht worden, vormen daarbij een belangrijke bouwsteen.

Inhoudelijke uitgangspunten

Voor de Polder is vastgesteld welke ontwikkelingen wenselijk en niet wenselijk worden geacht. Wenselijk zijn onder andere waterberging en verbeteringen watersysteem, veeteelt, biologische landbouw, natuur, recreatieve verbindingen en ruimte voor ruimte. Eventueel mogelijk zijn een manege, hotel/wellness, landgoederen, wonen in het bos, duurzame energie in combinatie met Agriport.

Uitgesloten worden grootschalige ontwikkelingen en transformaties, intensieve veehouderijen, bedrijventerreinen en windmolens.

Stap voor stap

Voor de Polder wordt vooraf geen dichtgetimmerd programma vastgesteld, maar wordt uitgegaan van een stap-voor-stap ontwikkeling. Er moet ruimte zijn om aan te sluiten bij toekomstige ontwikkelingen en initiatieven die nu nog niet te voorzien zijn en die aan kunnen sluiten bij het tempo en de wensen vanuit de inwoners en bedrijven in het gebied.

Participatie

Gemeente en provincie vinden inbreng vanuit het gebied essentieel om te komen tot een goed plan. Hiervoor wordt in het najaar gestart met een participatieproces met stakeholders, raads- en statenleden en andere betrokkenen en geïnteresseerden in het gebied.

Relatie Polder en omgeving

De Polder Waard Nieuwland staat niet op zichzelf. Ontwikkelingen passen dus binnen de publieke regionale uitvoeringsagenda voor de Kop van Noord-Holland. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl