Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 11 december 2013 Voorkeursalternatief Koegraszeedijk goedgekeurd (Den Helder)

HHNK logoBron: HHNK - Ons dagelijks bestuur heeft de plannen voor de versterking van de Koegras-zeedijk goedgekeurd. De dijk ligt op Defensieterrein aan de oostzijde van Den Helder, tussen gemaal de Helsdeur en de Spuisluis Oostoever en grenst aan het Noord-Hollands kanaal.

Een deel van de dijk voldoet niet meer aan de wettelijke veiligheidseisen.

Daarom hebben we het afgelopen jaar verschillende oplossingen onderzocht om de dijk te versterken. Uit onderzoek blijkt dat het plaatsen van een damwand het beste alternatief is voor de versterking. Dit voorkeursalternatief is vorige week goedgekeurd.

De Koegraszeedijk wordt versterkt in het kader van het landelijke Hoogwater-beschermingsprogramma. Bij extreem hoge waterstanden kan er water én zand onder de dijk door stromen vanuit de Waddenzee, waardoor de dijk instabiel wordt. Dit verschijnsel noemt men 'piping'. Door een damwand helemaal in de dijk te plaatsen wordt de piping tegengegaan en zorgen we ervoor dat de bewoners in het gebied achter de dijk, ook met extreme weersomstandigheden, droge voeten houden. De damwand is na de versterking niet meer te zien. Zo blijft het uiterlijk van de dijk nagenoeg onveranderd, kan het huidige gebruik worden voortgezet en kan Defensie gewoon blijven werken.

Projectplan en omgeving

De komende maanden wordt het voorkeursalternatief verder uitgewerkt tot een ontwerpprojectplan. Hierbij worden ook de direct betrokkenen uit de omgeving geïnformeerd. Het projectplan gaat medio 2014 ter inzage en naar verwachting starten de eerste werkzaamheden in 2015. De dijk is dan in 2016 weer veilig.

Onder zeeniveau

Vrijwel alle Noord-Hollanders wonen onder zeeniveau. En wij zorgen ervoor dat dit kan. Een hele klus, want de zeespiegel stijgt, het regent vaker en de bodem zakt. Doen we niets, dan loopt het hier onder. Daarom investeren we honderden miljoenen in droge voeten, voldoende en schoon water. Hiermee werken we aan het Deltaprogramma Hollands Noorderkwartier. De versterking van de Koegraszeedijk maakt hier onderdeel vanuit. Het Rijk betaalt mee.

Kijk voor meer informatie op www.hhnk.nl/dijkversterkingen

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl