Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen: 11 december 2013 Startnotitie waterplan Enkhuizen Medemblik getekend

HHNK logoBron: HHNK - De gemeenten Enkhuizen en Medemblik en het hoogheemraadschap gaan samenwerken op het gebied van watermanagement. In het historisch stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik is vandaag door wethouders Gerrit Wijnne (Enkhuizen) en Kasper Gutter (Medemblik) en hoogheemraad Rob Veenman officieel het startsein gegeven voor het opstellen van een gezamenlijk waterplan.

Het waterplan wordt opgesteld met als doel een gezamenlijke visie en maatregelenplan te ontwikkelen voor het watersysteem in het gebied. In het plan worden visie en ontwikkelingen afgestemd en richting bepaald voor de komende 20 jaar. Rob Veenman: "Het hoogheemraadschap streeft naar een goede aan- en afvoer van het water en hoge waterkwaliteit. Door deze samenwerking tussen de beide gemeenten en het hoog-heemraadschap kunnen we het optimale uit het watersysteem halen tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten."

Er worden maatregelen besproken over onderwerpen zoals beheer en onderhoud, de waterkwaliteit en -kwantiteit, rioolwaterverwerking, grondwater en klimaatontwikkelingen. Daarbij zijn recreatie, duurzaamheid en samenwerking belangrijke uitgangspunten. Gerrit Wijnne: "Water houdt niet op bij de gemeentegrenzen. Deze samenwerking heeft dan ook veel voordelen. Problemen die in beide regio's spelen, kunnen we samen met het hoog-heemraadschap oppakken.

Bovendien kunnen we de kennis delen die in beide gemeenten aanwezig is." Kasper Gutter vult aan: "Voor ons is recreatie op de binnenwateren en een goed beheer heel belangrijk. Daarom zijn wij blij met de start van dit waterplan. Een goed waterplan maak je samen."

Ons klimaat verandert. Om nu en in de toekomst grote hoeveelheden water te kunnen verwerken tijdens natte perioden, en te voorzien in voldoende schoon, zoet water tijdens extreme droogtes, moeten overheden moeten gaan samenwerken.

Ook stellen we steeds zwaardere eisen aan de kwaliteit van het water. We willen in en om water recreëren en genieten van de natuur, ook in stedelijk gebied.

Daarom stellen steeds meer gemeenten samen met ons waterplannen op. Zo komen we tot een zo goed mogelijk beheer en onderhoud van het water tegen zo laag mogelijke maatschappelijk kosten.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl