Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 23 Januari 2009 Texel pakt alcoholgebruik jongeren en psychische problemen volwassenen aan

Gezamenlijk en integraal werken aan een vermindering van het alcoholgebruik onder jongeren en het eerder signaleren van psychische problemen onder volwassenen. Dat is het doel van het plan van aanpak lokaal gezondheidsbeleid. Het college legt het plan van aanpak ter vaststelling aan de gemeenteraad voor. ‘Jeugd en alcohol’ en ‘psychische problemen bij volwassenen en bij kinderen van psychische patienten’ zijn als speerpunten benoemd in het plan van aanpak. Het plan is een concretisering van het lokaal gezondheidsbeleid dat in 2008 werd vastgesteld.

Jeugd en alcohol

De landelijke trend dat Nederlandse jongeren vaker, meer en op jongere leeftijd drinken, is ook op Texel waarneembaar. Texelse jongeren, tussen de 12 en 19 jaar, drinken zelfs meer dan jongeren in deze leeftijdscategorie in de rest van Nederland. 69% van de Texelse jeugd drinkt regelmatig alcohol ten opzichte van 57% van de Nederlandse jongeren. De komende jaren zet het college in op bewustwording van de ouders en op handhaving van de wet- en regelgeving op dit gebied.

Psychische problemen

Voor het speerpunt psychische problemen ligt de nadruk op het eerder signaleren van psychische problemen. Bewustwording en herkenning van klachten, ook door de omgeving, en de signaleringsrol van vrijwilligers wordt door deskundigheidsbevordering beter benut. Het college wil hiermee de samenwerking tussen vrijwilligers (informele zorg) en professionele hulpverlening (formele zorg) optimaliseren.

Op Texel kampt 30% van de volwassenen tussen de 20 en 64 jaar met psychische problemen. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan het landelijke aantal: 23,5 % van de Nederlandse volwassenen heeft last van psychische problemen.

Samenwerken

Om op bovenstaande speerpunten succes te boeken gaan verschillende organisaties die bij de uitvoering van het plan betrokken zijn, nauwer samenwerken en de krachten bundelen. Gelijk met de opstelling van het plan van aanpak zijn hiertoe de eerste afspraken gemaakt. (Bron: Gemeente Texel)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl