Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 03 augustus 2000 Hemspoortunnel voldoet weer aan veiligheidseisen

Zaandam - De ongevallen ­en rampenbestrijdingsmiddelen in de Hemspoortunnel in Zaandam zijn zeker een jaar lang onvoldoende geweest. Er waren zaken niet aanwezig of kapot. Na een brief van burgemeester R. Vreeman naar de President-directeur van de NS is alles dit voorjaar in orde gemaakt. Over het onderhoud van de middelen wordt een contract gesloten.De brandweer heeft bij herhaling gebreken geconstateerd bij de Hemspoortunnel. Burgemeester en wethouders schreven dat als antwoord op vragen van D66-raadslid D. de Hen over de rampenbestrijding in de gemeente. De Hen vroeg onder andere of de problemen met communicatiemiddelen in de tunnel zijn opgelost.

De brandweerportofoons werken niet in de tunnel omdat daarin zoveel beton en staal is verwerkt. Volgens H. Harding van brandweer Zaanstreek zijn er in het bedieningshok van de tunnel portofoons voor de brandweer. Daar waren echter nieuwe batterijen voor nodig. Die zijn er nu gekomen. Er mankeerde meer aan de tunnel. Door de tunnel loopt een leiding waar de brandweer bluswater kan pompen. ,,Die leiding was op veel punten kapot", aldus Harding. Er waren problemen met de verlichting en vluchtroutes stonden niet aangegeven. Extra slangen en straalpijpen waren verou­derd. De verbanddozen waren te oud, evenals de brandblus­sers en de brancards. De brandweer miste een overzichtstekening waarop de brandweerlui kunnen zien wel­ke brandmelder is afgegaan. Ook was er geen tekening van de gasdetectiepunten. Aan de gang. Volgens B en W heeft de NS geen actie ondernomen om de problemen op te lossen. Daarom heeft burgemeester Vreeman een brief geschreven. Hierna werd alles opgelost. ”Het bleek dat de NS al met een aantal zaken aan de gang was, maar wij hebben nooit een reactie gehad. We willen toch dat die tun­nel in orde is Het is een bijzonder object”.

Oefenen De brandweer komt jaarlijks in de tunnel. Ongeveer eens in de twee jaar probeert de brandweer er te oefenen. De Hen wilde ook weten welke 'gevaarlijke' bedrijven Zaanstad binnen 500 meter van woongebieden staan. Volgens B en W zijn er nauwelijks bedrijven die verder dan 500 meter van woningen staan. Dat dus bijna alle bedrijven dichtbij woningen staan is volgens B en W inherent aan de typerende vermenging van de woon- en werkfuncties in de Zaanstreek.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl