Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 03 augustus 2000 Minister biedt vissers een ton per vergunning

VOLENDAM/ENKHUIZEN - De minister van landbouw natuurbeheer en visserij opent morgen een opkoopregeling voor IJsselmeervissers. De minister wil honderdduizend gulden per vergunning betalen plus 500 gulden voor ieder merkje van fuiken, schietfuiken of aalkisten dat wordt ingeleverd. De Producenten Organisatie (PO) Vissersbond IJsselmeer is tevreden met de regeling en hoopt dat er flink wordt ingetekend zodat de visserijdruk afneemt en er voldoende ruimte blijft voor de vissers die blijven doorwerken.

De IJsselmeervisserij zit in het slop. Zo'n honderd proberen er hun kostje bij elkaar te vangen met wisselend succes. De vangsten hebben al jaren een dalende lijn ingezet, mede door de verminderde intrek van glasaal en zoals de vissers zeggen door de concur­rentie van de aalscholvers. Dat laatste wordt door vogelliefhebbers weer betwijfeld.

Met die dalende vangsten daalt ook het inkomen van IJsselmeervissers. Een aantal balanceert op de rand van het bestaansminimum. Maar ze weten niet van ophouden. Pogingen van het ministerie om de IJsselmeervisserij in te perken wegens overbevissing, te grote bijvangsten van andere vissoorten en het verdrinken van eenden in netten zijn gestrand. Een eerdere poging tot het opkopen van visvergunningen leverde maar twee vergunningen op. Ook de sector zelf had moeite om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen met een visplan voor de zoetwaterplas.

In de opkoopregeling die morgen van kracht wordt, is het bedrag voor een vergunning, vergeleken met de eerdere saneringsregeling, verdubbeld tot een ton. Ook de bedragen voor vismerkjes zijn verhoogd van zo'n 400 naar 500 gulden. Vis­sers kunnen tussen de 500 en 1.000 vismerken bezitten. Secretaris Gerrit Hiemstra van de PO Vissersbond IJssel­meer hoopt dat veel vissers nu overstag gaan. ,,De sector zelf heeft om deze bedragen ge­vraagd. Ik hoop dat de vissers er nu serieus over nadenken en inschrijven zodat het IJsselmeer weer gezond gemaakt kan worden gemaakt. Via deze regeling moet dertig procent van de visserijdruk worden gesaneerd. De overige twintig procent komt uit het visplan." Er is nu 8,2 miljoen gulden beschikbaar gesteld. Hiemstra: ,,lk hoop dat het ministerie niet moeilijk doet als het een miljoentje meer wordt."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variƫrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl