Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 03 augustus 2000 Chinese beurzen gaan de deur voor buitenlanders openen

PEKING - De Chinese beurs heeft mooie beloften gedaan: buitenlandse bedrijven en beleggers krijgen toegang tot de Chinese beurs voor A-aandelen, de beurzen van Shenzhen en Shanghai kunnen fuseren en er komt een hightechaandelenmarkt. Wanneer precies staat alleen nog niet vast.

China's twee aandelenbeurzen van Shanghai en Shenzhen zijn opgesplitst in een markt voor A-aandelen bestemd voor Chinese beleggers en betaalbaar in lokale munt en een markt voor B-aandelen, waar buitenlanders in vreemde valuta's aandelen kunnen kopen van Chinese bedrijven. De A-aandelen floreren, de markt voor B-aandelen is veel kleiner en doet het ook veel minder goed. De twee beurzen hebben een gezamenlijke marktkapitalisatie van vijfhonderd miljard dollar, waarmee ze in Azië op de derde plaats komen na Japan en Hongkong. De Chinese overheid heeft een meerderheidsaandeel in meer dan negenhonderd van de duizend beursgenoteerde bedrijven.

Voorzitter Tu Guangshao van de beurs van Shanghai wilde A-aandelenmarkt openstellen voor buitenlandse bedrijven. Unilever had bijvoorbeeld al laten blijken belangstelling te hebben voor een notering op de A-markt. In eerste instantie zou het gaan om buitenlandse bedrijven met investeringen in China. De prijzen van A- en B-aandelen zul­len stilaan convergeren, wat wordt gezien als een noodzakelijke stap om de twee beurzen samen te voegen.

Anthony Neoh, een topadviseur van de Chinese beurswaakhond China Securities Regulatory Com­mission (CSRC), deelde van zijn kant mee dat buitenlanders dan ook welkom zullen zijn om in A-aandelen te beleggen, maar een samen­smelting van de beurzen van Shenzhen en Shanghai zou nog meer dan een jaar op zich laten wachten. Voorzitter Tu Guangshao bevestigde echter wel dat dit het uit­eindelijke doel is, naar het voor­beeld van de New York Stock Ex­change (NYSE).

Tu Guangshao en Anthony Neoh deden de uitspraken op de driedaagse zevende jaarvergadering van de Asia Pacific Finance Association in Shanghai, half juli georganiseerd door de Jiaotong-universiteit van Shanghai en de polytechnische universiteit van Hongkong.

Er bestaan ook plannen om een markt voor groeiaandelen ŕ la Nasdaq op te richten, waar vooral privé bedrijfjes naartoe zouden kunnen stappen om goedkoop kapitaal op te halen. De oprichting van de groeimarkt was oorspronkelijk gepland voor het einde van dit jaar, maar het plan lijkt nu vertraging op te lopen omdat de bestaande reglementering dient te worden aangepast. Die stelt onder meer dat bedrijven minstens drie jaar lang winst moeten maken alvorens aandelen aan hei publiek aan te bieden, een voor­waarde die voor vele groeibedrijfjes niet haalbaar is. Een aanpassing van de bedrijvenwet moet het beleggers mogelijk maken directieleden aan te klagen wegens wanbeheer. Ook aan de transparantie van beursgenoteerde bedrijven dient nog verder gesleuteld te worden om ongelukken te voorkomen. Eens het geld op zak, durven sommige bedrijven er nogal eens een andere bestemming aan te geven, zoals de bouw van een luxueuze hoofdzetel, die de winstgevendheid niet ten goede komt. Bedrijven zullen de volle honderd procent van hun kapitaal naar de markt kunnen brengen, tegenover een maximum van dertig procent op de bestaande beurzen.

De wetgevende molen maalt traag in China en een aanpassing van de wet door het Nationale Volkscongres, China's parlement, dat slechts eenmaal per jaar in voltallige zitting bijeenkomt, zou dan ook nog een tijdje op zich kunnen laten wachten. Volgens adviseur Anthony Neoh komt de nieuwe markt er pas begin volgend jaar. Meer dan honderd bedrijven, waaronder heel wat dotcommers, hebben al belangstelling getoond voor de nieuwe beurs. De beurswaakhond wil het ook gemakkelijker maken voor bedrijven om te herstructureren, bijvoor­beeld door de verkoop van meer dan de helft van de activa.

Tot nog toe moesten ze daarvoor een speciale toestemming krijgen van de CSRC. De versoepeling moet overnames van bedrijven vergemakkelijken. De Chinese overheid moedigt dit aan om ze meer slagkracht te geven met het oog op 's lands toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO).(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl