Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 14 juli 2000 WAO groeit nog sneller dan gevreesd

AMSTERDAM - Het aantal arbeidsongeschikten neemt 'sneller toe dan een halfjaar geleden werd verwacht. De groei is dit jaar niet 2,2% maar 2,7%. Uit nog ongepubliceerd onderzoek blijkt dat slechts een op de drie bemiddelingstrajecten slaagt.

Volgens de jongste prognose van het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) telt Nederland eind dit jaar 948.900 arbeidsongeschikten, dik 6000 meer dan waar het instituut in januari van uitging. Voor 2001 voorziet het Lisv 973.400 arbeidsongeschikten. Als deze groei zich doorzet, zit het aantal arbeidsongeschikten eind 2002 vlak tegen de magische grens van één miljoen aan.

Volgens deze raming nemen de lasten nog sneller toe dan het aantal uitkeringen. Het Lisv voorziet een groei van het uitkeringsbedrag van f 23,2 mrd dit jaar naar dik f 24 mrd volgend jaar, een groei van 3,4%.

Het Lisv heeft geen verklaring voor de opwaartse bijstelling. Als algemene verklaring voor de WAO-groei wordt de toename van het aantal werkenden en de vergrijzing genoemd. Verder stijgt het aantal werkende vrouwen, die een grotere kans op arbeidsongeschiktheid hebben hen dan mannen.

Momenteel evalueert staatssecretaris Hoogervorst de Wet op de reïntegratie. Volgens zijn woordvoerder blijkt nu al dat slechts een op de drie reïntegratietrajecten slaagt. Hoogervorst is hier 'zeer bezorgd' over.

Hiermee weerspreekt de bewindsman het optimisme dat leeft onder vakhonden en werkgevers. In een advies van de Stichting van de Arbeid, dat vrijdag wordt vastgesteld, stellen zij dat veel meer WAO'ers aan het werk kunnen dan het kabinet denkt.

Tot nu toe ging het kabinet ervan uit dat slechts 40.000 WAO'ers kans maken op de arbeidsmarkt. Volgens bonden en werkgevers ligt dit aantal tussen 104.000 en 192.000. E. Broekema, secretaris van de Stichting van de Arbeid, noemt de cijfers niet meer dan een indicatie.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl