Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 14 juli 2000 Zalm scherpt toezicht aan op bankverzekeraars

DEN HAAG - Minister Zalm van FinanciŽn gaat het toezicht op financiŽle conglomeraten aanscherpen. Naast het toezicht op de bancaire respectievelijk de verzekeringspoot komt er ook een zogenoemd groepstoezicht op de holding.

Dat staat in een nota die minister Zalm vandaag (13/7) in de ministerraad bespreekt. Nu is het zo dat een deel van de activiteiten van de holding aan het bereik van de Nederlandsche Bank (DNB) en de Verzekeringskamer ontsnapt. De heide toezichthouders kunnen bijvoorbeeld wel kapitaaleisen aan de holding stellen, maar slechts voorzover dat voortvloeit uit het toezicht op respectievelijk het bank- dan wel verzekeringsbedrijf. Over de interne en administratieve organisatie van de holding hebben DNB noch de Verzekeringskamer iets te zeggen. Dat is wel nodig, vindt minister Zalm. Door een accumulatie van risico's kan het risicoprofiel op holdingniveau anders zijn dan de opgetelde risico's van het bankbedrijf en de verzekeringstak.

De toezichthouders willen daarnaast invloed op sommige strategische beslissingen van financiŽle conglomeraten, aldus betrokkenen. Zij hebben nu bijvoorbeeld niets te zeggen over een bankverzekeraar die een acquisitie doet buiten de financiŽle sector, terwijl dat bedrijf in noodgevallen wel aanspraak kan maken op het vermogen van de holding.Bij de nadere uitwerking van de voorgenomen wetswijziging wordt de zogenoemde 85/15-regel aan een kritische blik onderworpen. Die regel stelt dat als 85% van het verplichte eigen vermogen aan bankactiviteiten wordt besteed, het conglomeraat onder toezicht van DNB valt.

Wordt 85% van het vermogen voor verzekeren gebruikt, dan is de Verzekeringskamer de toezichthouder. Die grens is onlangs opgetrokken van 80 naar 85% omdat instellingen in Nederland de relatief snel onder het strenge toezicht van DNB vallen. Overwogen wordt nu om een hele andere maatstaf te kiezen.

Ook wordt bezien of de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) een rol kan krijgen bij het toezicht op de groepsholding. De STE maakt sinds vorig jaar met DNB en de Verzekeringskamer deel uit van de Raad van FinanciŽle Toezichthouders.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl