Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 28 juni 2000 Alkmaar pakt werkloosheid harder aan

DEN HAAG - De gemeenten Alkmaar en Haarlem willen meer ruimte van het Rijk om de werkloosheid naar eigen inzicht te kunnen bestrijden. Samen met dertien andere gemeenten hebben zij daarom minister Vermeend van sociale zaken toestemming gevraagd voor experimenten met het nieuwe Fonds voor Werk en Inkomen.

De Tweede Kamer behandelt vandaag het wetsvoorstel van Vermeend voor een Fonds voor Werk en Inkomen. Dit fonds geeft gemeenten meer beleidsvrijheid om werkzoekenden aan het werk te helpen. Zo mogen gemeenten voortaan 25 procent van de bespaarde uitkeringen zelf houden in plaats van 10 procent. Dat geld mogen ze besteden aan de bemiddeling van werkzoekenden.

Alkmaar en Haarlem willen echter dat dit percentage opgeschroefd wordt naar 50 tot 100 procent. Door snel veel werklozen aan een baan te helpen, verwachten ze meer geld over te houden om de harde kern van werklozen te bemiddelen. Verder willen de gemeenten af van de vele regels die het Rijk nu oplegt bij de besteding van het bemiddelingsgeld. Deze regels verhinderen in hun ogen juist de effectieve hulp aan de langdurig werklozen met de grootste problemen.

Bovendien vinden de gemeenten dat het Fonds voor werk en inkomen veel te langzaam ingevoerd wordt. Vermeend wil het fonds stapsgewijs invoeren en in 2002 een evaluatie uitvoeren. Alkmaar en Haarlem willen echter niet nog twee jaar wachten voordat zij de vrijheid krijgen om de gewenste klantgerichte aanpak in te zetten. Het is namelijk onzeker of de arbeidsmarkt over twee jaar nog even goede mogelijkheden biedt om langdurig werkzoekenden te helpen. Zij vragen daarom om al vanaf 1 januari 2001 te mogen experimenteren met verdergaande varianten van het Fonds.

Om dit alles te kunnen uitvoeren zijn de gemeenten bereid zelf meer financieel risico te nemen. Dat moet een teken zijn dat zij vertrouwen hebben in hun eigen capaciteiten, zo melden zij aan de Tweede Kamer. De ervaringen met deze experimenten moeten het voor het Rijk bovendien makkelijker maken om in 2002 het fonds landelijk in te voeren.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl