Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 28 juni 2000 VS dempen belastingruzie met Nederland

WASHINGTON - De Verenigde Staten laten een dreigende controverse met Nederland over belastingsubsidies niet verder escaleren. Dit leert een rondgang langs hoge ambtenaren in Washington.

Begin deze maand richtte de Amerikaanse vice-minister van financiŽn Stuart Eizenstat in een al langer lopend belastingconflict met de Europese Unie (EU) zijn pijlen op Nederland. Eizenstat zei begin juni teleurgesteld' te zijn dat de EU een recente aanpassing van een Amerikaanse fiscale exportsubsidie niet ver genoeg vond gaan. Volgens Eizenstat kennen EU-landen, met name Nederland, soortgelijke regelingen. De VS zouden zelfs overwegen Nederland voor de geschillencommissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te dagen in een soortgelijke procedure als de EU met de VS heeft gedaan.

De Nederlandse regeling waar Eizenstat op doelde is de deelnemingsvrijstelling die bepaalt dat inkomsten uit deelnemingen van 5% of meer onbelast zijn omdat over het resultaat van de desbetreffende deelneming of dochter al belasting is betaald. Eizenstat heeft Nederland slechts als voorbeeld willen noemen. Van een aanklacht bij de WTO-geschillencommissie is daarom geen sprake, zeggen goed ingevoerde bronnen in Washington. Het ministerie van financiŽn in Washington koos voor de deelnemingsvrijstelling als voorbeeld omdat die ertoe laan leiden dat het resultaat over buiten Nederland verkochte goederen, in Nederland niet volledig wordt belast.

De regeling waarop de VS wordt aangevallen, heeft hetzelfde effect. De Amerikaanse belastingdienst staat het bedrijven (sinds de aanpassing kunnen dat ook niet-Amerikaanse bedrijven zijn) toe hun export via een belastingparadijs te laten lopen. Daarmee wordt de belastbare winst gedrukt.'

Om de belastbare winst te bepalen, werkt de Amerikaanse belastingdienst met vaste aannames, ofwel 'harbours', over de kosten die de bedrijven in de VS aan hun export-dochters in rekening moeten brengen. Het Nederlandse ministerie van FinanciŽn gaat er echter van uit dat hierin een belangrijk deel van de subsidiŽring van het exporterende bedrijfsleven zit.

In Den Haag bestaat het vermoeden dat de kostentoerekening laan worden teruggebracht tot de helft van het niveau dat volgens internationale afspraken vereist is. Gebruikelijk in internationaal handelsverkeer is een Kostentoerekening alsof het om een trasactie tussen derden gaat. Maar omdat dit 'armslengte'principe in de praktijk erg rekbaar is gebleken, is de Amerikaanse belastingdienst geÔnstrueerd om met 'safe harbours' te werken.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl