Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu : 03 december 2009 Samen in zee: kust- en zeeonderzoekers van NIOO en NIOZ bundelen krachten

De twee belangrijkste Nederlandse instellingen op het gebied van fundamenteel kust- en zeeonderzoek bundelen hun krachten. Dat is het voorgenomen besluit van de koepelorganisaties KNAW en NWO op basis van het recente advies van de commissie Breimer. De krachtenbundeling versterkt het kust- en zeeonderzoek en daarmee de strategische positie van Nederland op dit terrein.

Het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie (CEME) in Yerseke, een van de drie onderdelen van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), gaat onder koepelorganisatie NWO samen met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ-NWO) op Texel. Met deze krachtenbundeling bouwen de instellingen voort op de al langer bestaande intensieve samenwerking.

Met de overgang van het CEME van het NIOO naar het NIOZ ontstaat een instituut dat alle aspecten van het zeeonderzoek bestrijkt. Hiermee wordt bovendien de nationale kennisinfrastructuur versterkt, onder meer door een efficintere benutting van de zeeonderzoeksfaciliteiten.

Het nieuwe onderzoeksinstituut krijgt daarmee een sterkere positie voor het doen van internationaal hoogwaardig fundamenteel kust- en zeeonderzoek. Het NIOO zet als KNAW-instituut haar internationaal georinteerde ecologische onderzoek op het gebied van zoetwater en land voort.

Met hun besluit nemen KNAW en NWO het advies van de Adviescommissie Herschikking CEME integraal over. De commissie bestond uit Douwe Breimer (oud Rector Magnificus van de Universiteit Leiden), Steph Menken (hoogleraar Evolutiebiologie aan de Universiteit van Amsterdam) en Sjoerd Wendelaar Bonga (emeritus hoogleraar Dierfysiologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen). (Bron: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl