Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 30 Maart 2009 Kavelruil Texel van start

Texel heeft de primeur, voor het eerst wordt kavelruil op vrijwillige basis toegepast. De provincie Noord-Holland vindt een vitaal agrarische sector belangrijk. Daarom investeert de provincie in kavelruil op Texel.

Hiermee pakt de provincie een knellende situatie aan, die vooral bij de veehouders het meest wordt gevoeld.

In oktober 2007 is een structuuronderzoek afgerond waaruit een positief beeld naar voren kwam van de agrarische sector op Texel. De sector is stabiel en veelzijdig en ondernemers zijn bereid te investeren in bedrijfsontwikkeling. Er kwam ook een knellende situatie naar voren: De verkavelingsituatie (de versnippering van de bedrijven), laat te wensen over, vooral voor de veehouder.

ILG-gelden

Om de wensen van de sector meer in beeld te krijgen zijn zitdagen (bijeenkomsten) georganiseerd. Daaruit bleek dat ongeveer 30 boeren wel geïnteresseerd zijn in kavelruil. De komende twee jaar zet de provincie dan ook een traject in voor kavelruil. In het ILG-programma is hiervoor € 240.000,- opgenomen (€ 60.000,- van de provincie Noord-Holland, € 60.000,- van de rijksmiddelen ILG en € 120.000,- Europese middelen) in het kader van de herstructurering landbouw.

Met alleen het ruilen van kavels zal de agrarische sector het niet redden. Ook instrumenten zoals innovatie en het benutten van mogelijkheden om de bedrijfsvoering te verbeteren, zijn minstens even belangrijk. Gedeputeerde Jaap Bond; "Ik kan bijdragen aan het ruilen van kavels. U hebt die andere aspecten in eigen hand."

Hoge Berg

In de 300 hectare die in aanmerking komen voor kavelruil zijn de Hoge Berg hectaren meegenomen. De provincie is ervan doordrongen dat het moeilijk boeren in dit gebied is. Naast verbetering van de verkaveling van het gebied, wordt gekeken naar de inkomenspositie van de boeren. De ILG Gebiedscommissie, SAT, STIVAS en de Natuurbeherende Organisaties verzetten hier veel werk. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl