Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 26 juli 2000 Schuitema krijgt groen licht voor aankoop A&P

DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa heeft geen bezwaar tegen overname van alle supermarkten van A&P door Schuitema. Hoewel dan 42 procent van de markt in handen komt van één partij, is daarmee volgens de kartelwaakhond nog geen sprake van onaanvaardbare concentratie.

De supermarkten in Nederland beconcurreren elkaar vooral op landelijk niveau, vindt de NMa. ,,Vrijwel elke consument in Nederland kan binnen acht minuten een supermarkt bereiken", meent de NMa. Het gevaar van een te grote concentratie leek zich af te tekenen toen Schuitema, exploitant van 464 supermarkten (voornamelijk C1OOO) aankondigde trek te hebben in A&P Dat exploiteert 125 gewone supermarkten en vier hypermarkten.Maar Schuitema is voor 73 procent in handen van Ahold. Met A&P erbij bezit Ahold 42 procent van de markt.

Stijging De NMa stelt evenwel dat de nummer twee in supermarktland, het Laurusconcern, 'een speler van formaat is'. Laurus, moederbedrijf van onder meer Edah, Konmar en Super de Boer, kondigde onlangs een fusie aan met de Sperwergroep (Plus- en Garantmarkten). Daardoor stijgt het aandeel van Laurus op de Nederlandse markt tot 26 á 27 procent. De NMa ziet ook concurrentie van enkele sterke regionale supermarktketens en van speciaalzaken zoals de bakker en de groenteman. De consument doet 35 procent van zijn boodschappen bij hen. Door de overname van de A&P-winkels neemt de omzet uit detailhandel van Schuitema toe met f 1,7 miljard tot onge­veer f 6,8 miljard.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl