Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 26 juli 2000 Farmacie op de bres voor reactor

PETTEN - De farmaceutische industrie stellen in een brief aan milieuminister Pronk dat de Hoge Flux Reactor in Petten onmisbaar is voor de productie van hoogwaardige geneesmiddelen. De brief is een reactie op uitlatingen van Greenpeace dat de reactor best tijdelijk stil kan worden gelegd, omdat andere reactoren de productie van isotopen kunnen overnemen.

Dat de Europese organisatie Arpes, de club van producenten en leveranciers van zogeheten radiofarmaca (nucleaire geneesmiddelen), juist nu de brief aan Pronk heeft geschreven, hangt direct samen met de Raad van Statezaak die vandaag 26/7 in Den Haag dient. Daarin vraagt Greenpeace om schorsing van de transportvergunning voor het vervoer van een container radioactief afval vanuit Petten naar de Covra in Zeeland. ,,Greenpeace roept steeds dat de reactor zo maar dicht kan, de farmaceutische industrie laat nu van haar kant een ander geluid horen", zegt woordvoerder M. Bekkenutte van NRG (de beheerder van de reactor). Met behulp van de reactor in Petten worden nucleaire geneesmiddelen gemaakt voor onder meer het opsporen van hartziekten, pijnbestrijding bij reuma en bestraling van tumoren. Jaarlijks worden zo 'n zeven miljoen patiŽnten behandeld met de in Petten bestraalde geneesmiddelen.

Greenpeace wil niet aan dit belang voorbij gaan, maar spreekt tegen dat de reactor in Petten de enige zou zijn die de ziekenhuizen Europa van de nucleaire geneesmiddelen kan voorzien. Volgens de milieuorganisatie zijn er wereldwijd meer producten die dit kunnen overnemen. Gewezen wordt op Nordion in Canada. Vervaltijd Juist dit wordt door de Europese farmaceutische industrie ontkracht in de brief aan Pronk. Door de specifieke eigenschappen van de nucleaire geneesmiddelen, namelijk dat de radioactiviteit in korte tijd vervalt, kan er volgens hen geen voorraad worden aangelegd en is de logistiek cruciaal in het tijdig leveren van kwalitatief hoogwaardige geneesmiddelen.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl