Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 Augustus 2000 Doorkijkje naar rijke toekomst

HAARLEM Voor het eerst presenteerde gedeputeerde L. Klijn (FinanciŽn) gisteren niet alleen de begroting voor het komende jaar, maar ook 'doorkijkjes' naar de jaren 2002 tot en met 2004. Voor die jaren is ruim 125 miljoen gulden voor nieuw beleid uitgetrokken. De investeringen die uit het zogeheten FINH worden gedaan, bedragen hier een veelvoud van.

Volgens Klijn vindt het college van Gedeputeerde. Staten het belangrijk dat het collegeprogramma, dat vorig jaar werd vastgesteld, in controleerbaar beleid wordt omgezet. ,,Daarop willen we worden afgerekend, dus het moet meetbaar zijn". Concreet is voor 2002 iets meer dan vijftig miljoen.voor nieuw beleid uitgetrokken, in 2003 ruim 47 miljoen en voor 2004 een dikke 28 miljoen gulden. Dat houdt wel in dat het beleid tot het einde van deze college-periode min of meer vastligt. Voor de laatste twee jaar zullen dus 'beleidsarme' begrotingen worden opgesteld, waarbij alleen nog nieuw beleid wordt ingezet als het in de plaats komt van oud beleid of als er extra meevallers zijn.

Rijkswerf

Parallel aan de begroting 2001, is tevens een aantal projecten aangewezen waarvoor GS komend jaar geld willen reserveren uit het zogeheten Fonds Investeringen Noord-Holland (FINH). De grootste bijdragen (vijf miljoen gulden) gaan naar de Oude Rijkswerf in Den Helder en naar de Westergasfabriek in Amsterdam. Ook de havens van IJmuiden en het sluizencomplex daar krijgen veel geld (samen ruim 6,5 miljoen gulden). Bedragen tussen ťťn en twee miljoen zijn uitgetrokken voor onder meer de boulevard van Egmond, het Industrieel Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest, fort Spijkerboor in de Beemster en het Blauwe Netwerk in de Noordkop.

Overigens is de FINH-koek daarmee lang niet op. Gedeputeerde Klijn wijst erop dat bij het Voorjaarsbericht 2001 een nieuwe waslijst aan te subsidiŽren projecten zal worden gepresenteerd.. ,,We doen dat trapsgewijs, om projecten die eraan toe zijn ook zo snel mogelijk op de rails te zetten aldus Klijn. Concreet worden havenprojecten in Beverwijk en Velsen-Noord genoemd, ecologische waterverbindingen in Noordkop, een vaarrouteplan West-Friesland Oost en het project Hermitage aan de Amstel.

Als al die toekomstplannen ook echt worden uitgevoerd, zal in 2001 ongeveer honderd miljoen uit het FINH worden geÔnvesteerd. Dan nog is er geld over van de verkoop van het energiebedrijf UNA. Daarvan kunnen projecten worden betaald die in de tientallen miljoenen guldens lopen, zoals de realisering van de N9 (Alkmaar-Den Helder) voor ruim 50 miljoen, de aanleg van het Wieringerrandmeer, de aanpak van de kuststrook Noord-Holland-Noord die verdere afkalving moet voorkomen en oplossingen voor toekomstig waterbeheer in de provincie.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl