Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 Augustus 2000 Meelopen met de laatste belastingmode in Europa

AMSTERDAM - Landen in de eurozone concurreren met elkaar via hun fiscale stelsels. De omvangrijke Duitse belastingherziening verleidt andere landen tot een reactie. Een belastingoorlog dreigt.

Begrotingsconsolidatie is uit. Belastinghervormingen zijn in. In de jaren negentig werd het beleid van de Europese ministers van financiën nog gekenmerkt door tekortreductie. De toelatingseisen voor deelname aan de Europese muntunie vereisten streng begrotingsbeleid om de financiën op orde te krijgen.

Het tij is nu gekeerd. De kasboekjes van steeds meer overheden laten, mede onder invloed van de oplevende economie, weer overschotten zien. En het laatste jaar profileren de schatkistbewaarders zich met ambitieuze plannen voor belastinghervorming.

Nederland was er vroeg bij. Het nieuwe belastingsysteem treedt hier over vijf maanden in werking. Het stelsel gaat gepaard met een lastenverlichting van ƒ 7 mrd.

Duitsland, de grootste economie van de eurozone, heeft de bal pas echt aan het rollen gebracht. Nadat de economie gebukt ging onder een hoge belastingdruk op ondernemingen ging de Duitse Bondsraad in juli akkoord met minister Eichels plan om de belastingdruk in de komende vijf jaar met DM 57 mrd te verlagen.

Andere deelnemers aan de muntunie voelen zich genoodzaakt hierop te reageren om aantrekkelijk te blijven voor bedrijven, investeringen te stimuleren en hooggeschoold personeel aan te trekken. Belastingconcurrentie is het resultaat. Econoom Erik Chaney van zakenbank Morgan Stanley Dean Witter gaat nog een stapje verder. Volgens hem tekent zich een 'belastingoorlog' in de eurozone af.

De Franse minister Laurent Fabius van financiën legt deze week zijn belastingvoorstel voor het begrotingsjaar 2001 aan het kabinet voor. Het plan van tussen de ƒ 34 en ƒ 40 mrd van Fabius is, naar eigen zeggen, de meest vergaande herziening van de afgelopen vijftig jaar.

Gisteren liet de Belgische minister van financiën Didier Reynders zich aan het front zien. Hij kondigde aan het Belgische belastingsysteem verder te hervormen. De voorgestelde maatregelen komen bovenop de eerder aangekondigde belastingverlaging van ƒ 3,7 mrd en brengen een extra lastenverlichtging van ƒ 7 mrd met zich mee.

De aankondiging van Reynders springt in het oog. Econoom Jean-Francois Mercier van zakenbank Salomon Smith Barney noemt het voorstel 'verrassend'. 'De budgettaire vrijheid van België is niet zo groot.' De staatsschuld ligt er met ongeveer 100% van het bbp, nog steeds 40%-punt boven de norm.

Ook Italië dat samen met België de hoogste schuldquote heeft, lijkt zich weinig gehinderd te voelen door de nog immer hoge staatsschuld; vorige maand zei de Italiaanse minister van de schatkist belastingverlagingen in petto te hebben die 'minstens even groot zijn als de Duitse'.

Het belastingwapen van overheden kent zijn grenzen vanwege de begrotingsafspraken in de Economische en Monetaire Unie. Als er door de lagere tarieven minder geld naar de staatskas stroomt, moet er gekort worden op de overheidsuitgaven, zo schrijft het stabiliteitspact voor. Voor zolang de lastenverlichting de economische groei aanwakkert en de belastinggrondslag vergroot, kunnen deze politiek impopulaire maatregelen uitblijven.

Op korte termijn stimuleert lastenverlichting de economische groei via de consumptie. Conjunctureel achterliggend Duitsland is gebaat bij een kooplustigere consument. Het levert volgend jaar 0,5 %-punt bij aan de economische groei van Duitsland. Voor Nederland, met een verhitte economie, lijkt het tijdstip van de belastingverlaging daarentegen niet perfect.

Chaney maakt zich geen zorgen over het feit dat de korte termijn impulsen van de belastingverlaging niet overal even gewenst zijn. Hij wijst vooral op de lange termijn. De lagere belastingtarieven pakken voor de eurozone uiteindelijk gunstig uit, ongeacht de conjunctuur. Veel van de plannen zijn gericht op het verschuiven van de belastingdruk op arbeid naar consumptie en haken in op de aanbodkant van de economie. Dit vergroot het potentieel voor economische groei.

Het doorzetten van de economische groei zwengelt op zijn beurt weer verdere plannen voor belastingverlagingen aan. Zowel Chaney van Morgan Stanley als Mercier van Salomon verwacht daarom dat de tarievenstrijd nog niet is uitgewoed. Ook het vooruitzicht van de verkiezingen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland in 2002 wakkert het enthousiasme voor belastingreducties aan. Beleidsconcurrentie blijft het parool op dit terrein, een sterke vertegenwoordiging van sociaal-democraten in de Europese regeringen ten spijt.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl