Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 30 Augustus 2000 Consument: Tarief makelaar nog veel te hoog

DEN HAAG - De tarieven van woningmakelaars zijn te hoog en liggen muurvast. Daarbij is er te weinig onderlinge concurrentie. Dat concluderen de Consumenten-bond en de Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van een onderzoek onder 543 makelaars en bemiddelaars.

De tarieven van makelaars zijn niet of nauwelijks gedaald, terwijl de huizenprijzen nog altijd stijgen en het aantal transacties tot voor kort groeide als kool. Daarbij blijkt slechts de helft van de makelaars bereid met klanten over tarieven te onderhandelen.

De makelaars van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hanteren de hoogste tarieven. Verder werken zij door het gebruik van een onderling uitwisselingssysteem meer samen dan dat zij elkaar beconcurreren, vinden de consumentenorganisaties. De NVM-makelaars hebben de afgelopen vier jaar hun gezamenlijke inkomsten zien verdubbelen tot É 739 miljoen.

De Consumentenbond stapt met de nieuwe bewijzen naar de NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit'. ,,Als 70 procent van de makelaars in een gebied hetzelfde bedrag rekent tot twee cijfers achter de komma, lijkt dat toch op prijsafspraken', aldus een woordvoerder van de bond. Hij vreest echter dat de NMa net als bij het vermeende benzinekartel moeite zal hebben prijsafspraken aan te tonen.

De consumentenorganisaties zijn al eerder naar de NMa gestapt met klachten over makelaarstarieven. Dat had resultaat: het interne adviestarief van de NVM werd ingetrokken en de vereniging mocht te koop gezette huizen niet langer dan acht dagen stil houden.

Concurrentie

De NVM stelt dat kwaliteit zijn prijs heeft. De Organisatie kreeg onlangs in een onafhankelijk onderzoek van de klant een acht, weet een woordvoerder. Hij ontkent dat er onderling prijsafspraken zijn gemaakt. ,,De concurrentie is ook toegenomen. In een paar jaar zijn er 700 NVM-makelaars bijgekomen."

Om de concurrentie te bevorderen, pleiten Consumentenbond en Eigen Huis ervoor dat alle informatie over onroerend goed via internet direct openbaar wordt gemaakt. Nu blijft de informatie een of meer dagen 'onder de pet' en krijgen Consumenten alleen door het van een oriŽntatie- of aankoop- opdracht (die een paar hond gulden kost) inzicht in het courante aanbod.

Uit het Onderzoek blijkt dat let gemiddelde tarief dat makelaars berekenen 1,68 van de koopsom bedraagt. De meeste huizenkopers betalen tussen de 1,65 en 1,85 procent. Bij verkoopopdrachten (75% van de bemiddelingsmarkt) zijn NVM-makelaars met een gemiddelde courtage van 1,7% duurder dan collegaís.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl