Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 23 Augustus 2000 Belastingadviseurs voorzien slechter vestigingsklimaat

AMSTERDAM – De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) vreest dat Nederland een deel van zijn aantrekkingskracht op internationale bedrijven zal verliezen.

De op stapel staande beperkingen van de deelnemingsvrijstelling – waarmee bedrijven inkomsten uit deelneming van 5% en meer onbelast kunnen ontvangen – is daar vooral debet aan.

Dit schrijft de NOB, de vereniging van academische belastingadviseurs, in een commentaar op een reeks wetsvoorstellen van staatssecretaris Bos van Financiën. Het commentaar wordt binnenkort naar de Tweede Kamer gestuurd. De reeks voorstellen, beter bekend als het 'Ondernemerspakket', moet volgend jaar ingaan. Het Ondernemerspakket bevat ook goede elementen, aldus de NOB. Zo wordt de belasting op het bijeengaren van kapitaal voor de oprichting van een bedrijf verlaagd.

Maar de maatregel om de deelnemingsvrijstelling niet langer van toepassing te verklaren op zogenoemde 'passieve financieringsmaatschappijen' voert volgens de belastingadviseurs veel te ver. De Orde is het eens met de bedoeling van Bos om brievenbusmaatschappijen niet langer fiscaal te bevoordelen. Maar de maatregel 'bestrijkt tal van andere situaties', aldus het commentaar.

Zo worden ook onroerendgoedfondsen die binnen de Europese Unie onroerend goed hebben, erdoor getroffen. Gevolg is dat deze fondsen niet langer meer vrijgesteld zijn van belasting over het resultaat van deelnemingen. Hiervoor in de plaats krijgen zij alleen een bepaalde korting op de in Nederland verschuldigde belasting en gaan zij in feite dubbele belasting betalen.

Over het voorstel om de handel in verliesvennootschappen tegen te gaan, is de Orde verontrust en verbaasd'. Met de maatregel wil Staatssecretaris Bos voorkomen dat bedrijven via verlieslatende bedrijven kunstmatig aftrekposten creëren. Ook op dit terrein reikt de reparatiewetgeving veel verder dan nodig is, vindt de NOB. 'De basisstructuur van de vennootschapsbelasting' wordt aangetast en er wordt 'op ernstige wijze afbreuk gedaan aan de dynamiek van het ondernemerschap in Nederland', luidt de kritiek van de fiscaal adviseurs.

Ten slotte doet de Orde een dringend beroep op Bos om alle aangekondigde maatregelen voor komend jaar tegelijkertijd aan de Tweede Kamer te presenteren. Het Ondernemerspakket bevat verbeteringen en verslechteringen voor ondernemers.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl