Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 23 Augustus 2000 Waardegroei eigen huis blijft onbelast

AMSTERDAM - De inkomstenbelasting over het eigen huis blijft in grote trekken gelijk. Het kabinet zal morgen besluiten om de spectaculaire waardestijging van particuliere woningen niet te belasten. Hoe de tarieven voor de gemeentelijke onroerendezaak-belasting zullen uitpakken, is nog niet bekend.

De inkomstenbelasting over het eigen huis heeft de vorm van een huurwaardeforfait, een bedrag dat elke huiseigenaar bij het belastbaar inkomen moet optellen. Het huurwaardeforfait bedraagt nu 1,25% van de waarde van de woning zoals die in 1995 door de gemeente is getaxeerd. Het nieuwe percentage gaat naar 0,8. Een kerngroep van ministers uit het kabinet heeft dat dinsdag besloten. De verlaging is meer dan algemeen werd verwacht.

Eerder heeft de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de taxaties, verklaard dat het huurwaardeforfait 0,9% à 1% kan worden.

Volgens de wet moet de rijksoverheid dat percentage aanpassen aan de waardeontwikkeling en aan de huurstijgingen. Eerste indicaties van de taxatieronden die dit jaar door het hele land zijn gehouden, wijzen op een gemiddelde waardestijging van particuliere woningen met 50% tot 60%. In de grote steden, waar vaak nog met taxaties uit 1992 wordt gewerkt, kunnen de stijgingen tot meer dan 100% oplopen. Huiseigenaren in die gebieden kunnen daarmee wel een hogere rekening van de fiscus krijgen.

Uitgaande van een stijging van 60% moet de eigenaar van een huis dat nu ƒ 400.000 waard is, per jaar zo’n ƒ 60 meer belasting betalen.

Met een huurwaardeforfait van 0,8% hebben de betrokken ministers geen gebruik willen maken van de wettelijke mogelijkheid om de jaarlijkse huurstijgingen mee te nemen in het forfait. Zelfs de inflatie is niet in het forfait verwerkt.

Na het bekend worden van de spectaculaire huizenprijsstijgingen, is de druk op de politiek opgevoerd om voorzichtig met de weelde om te gaan. Bij eerdere gelegenheden – het huurwaardeforfait wordt om de vijf jaar na nieuwe taxatieronden vastgesteld – hebben toenmalige kabinetten de huizenbezitters minder terughoudend belast. Daarna heeft de Tweede Kamer geëist dat het huurwaardeforfait alleen gelijk op mag gaan met de huren.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl