Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 3 juli 2000 Brussel in actie tegen belang Staat in KPN

AMSTERDAM - De Europese Commissie overweegt een rechtszaak te beginnen tegen Nederland wegens de beslissende stem die de Staat via een zogenoemd gouden aandeel heeft in KPN en TNT Post Groep (TPG), de voormalige postdochter van KPN.

Volgens een woordvoerder van eurocommissaris Bolkestein beslist de commissie woensdag of ze Nederland voor het Europese Hof van justitie in Luxemburg sleept. Brussel zet vraagtekens bij het gouden aandeel, omdat het belemmerend kan werken voor investeerders uit andere EU-landen. Als de Commissie tot actie besluit, wordt de Nederlandse regering in eerste instantie gevraagd informatie te verschaffen. Dat vormt de eerste stap in een proces dat kan uitmonden in een zaak voor het Hof. De Commissie beraadt zich ook over stappen tegen Spanje wegens het gouden aandeel van de staat in het telecomconcern Telefónica. Bolkesteins woordvoerder vindt het ironisch dat de Commissie wellicht Spanje voor het hof sleept, terwijl Madrid zelf bezwaar maakte tegen de eerdere fusieplannen van Telefónica en KPN vanwege het belang van de Nederlandse Staat in KPN.

De Staat kan zijn belang in KPN en TPG (nu 44%), maar ook in KLM, vergroten door het uitoefenen van een optierecht. De Staat kan preferente aandelen opeisen, zodat hij de meerderheid bij stemmingen kan uitoefenen. De Staat doet dit als 'het algemene belang' in het geding is. Bij TPG kan hiermee een 'ongewenste' zeggenschap door derden worden verhinderd.

Daarnaast bezit het Rijk het bijzonder aandeel dat goedkeuringsrecht geeft op fundamentele veranderingen in de groepsstructuur. De Staat zal alleen van dit recht gebruik maken als het functioneren van het postsysteem in het geding is.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl