Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 3 juli 2000 Europese munt houdt stijgende lijn vol

AMS1ERDAM - De euro had Vrijdag de weg omhoog opnieuw te pakken. Op de valutamarkt in New York noteerde de munt halverwege de avond een koers van $ 0,9573. Donderdag bedroeg de slotkoers nog $ 0,9517.

Valutahandelaren ruilden dollars in voor euro's, omdat zij ervan overtuigt lijken dat de groei van de op volle toeren draaiende Amerikaanse economie afneemt. Afgelopen week liet de Amerikaanse centrale banken (de Fed) de rente ongemoeid omdat de economische cyclus over z'n hoogtepunt heen lijkt. Daarmee is de angst voor een aantrekkende inflatie afgenomen.

Analisten denken dat de euro de komende acht weken, tot de volgende vergadering van de Amerikaanse Fed, een opwaartse trend blijft vertonen. Die verwachting is gebaseerd op de veronderstelling dat in Europa de economie rustig maar gestaag door tuft. Dat betekent dat het renteverschil tussen de VS en Europa kan afriemen en dat is gunstig voor de kracht van de euro. De Europese eenheidsmunt bleef zich ruim boven de $ 0,95 bewegen en tikte Vrijdag ook de 96 dollarcent aan.

Er waren verschillende macro-economische berichten die erop duiden dat de Europese economie Zich gestaag ontwikkelt In de eurozone bestaat er nog steeds een handelsoverschot met de rest van de wereld. In april was dat volgens voorlopige cijfers Ä 1,1 mrd, weliswaar minder dan een overschot van Ä 2,5 mrd in maart. In Frankrijk is in mei de werkloosheid gedaald tot het laagste niveau sinds december1991. De producentenprijzen zijn in Frankrijk met 1,3% gestegen op maandbasis, ongeveer het dubbele van de verwachtingen in de markt. De stijging volgt na een daling van 0,4% in april. In Nederland zijn in mei zowel de prijzen van industriŽle producten als de industriŽle omzet gestegen. Vooral de olie-industrie is daarvoor verantwoordelijk. Ten opzichte van april namen de producentenprijzen met 2,2% toe. In Spanje duidde een bericht over de consumentenprijzen dat de inflatie daar tot de hoogste behoort van het eurogebied.

In Europa werd negatief op de cijfers gereageerd. De koersen daalden licht en dus stegen de rendementen. De kans stijgt dat de Europese Centrale Bank nu tot een rente verhoging besluit. In de VS noteerden de obligaties de eerste uren vrijwel onveranderd.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl