Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 3 juli 2000 Nederlanders werken langer

AMSTERDAM - Nederlandse werknemers hebben vorig jaar gemiddeld 3 uur langer betaald gewerkt dan de 1361 uur die zij in 1998 werkten. Daarmee is voor het eerst sinds de oorlog gebroken met een onafgebroken reeks waarin werknemers elk jaar minder werkten dan voorgaand jaar.

Dit blijkt uit de Arbeidsrekeningen 1999 die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag deels publiceerde. De breuk met een halve eeuw arbeidsduurverkorting, waaraan de toenemende tekorten op de arbeidsmarkt debet zullen zijn, is op een breed front zichtbaar.

Het contractueel overeengekomen aantal arbeidsuren per jaar voor voltijdwerknemers, is in 1999 met ruim een uur toegenomen tot gemiddeld 1721 uur. Zo'n kleine verlenging van de arbeidsduur van voltijdwerkers is ginds 1950 slechts twee keer eerder waargenomen. Toen zorgde de opmars van het deeltijdwerk ervoor dat de arbeidsduur van de gemiddelde werknemer toch daalde. Dat was vorig jaar dus voor het eerst niet het geval.

Naast een verlenging van de contractuele arbeidsduur zijn voltijdwerknemers ook iets meer betaalde overuren per jaar gaan maken: 30,3 tegen 30,1 overuren per jaar in 1998. In 1987 maakten voltijdwerknemers nog 26 overuren per jaar.

Ook van deeltijdwerkers stijgen het aantal arbeidsuren en het contractueel afgesproken aantal arbeidsuren. Afgelopen jaar stond de gemiddelde deeltijdwerker voor 824uur per jaar onder contract. Dat is 4 uur meer dan voor gaand jaar en 38 uur meer dan in 1995. Daarbovenop maakte een deeltijdwerker het afgelopen jaar 9 betaalde overuren. Dat waren er in 1995 nog 7.

Het totaal aantal betaalde overuren is sinds 1987, het eerste jaar waarover betrouwbare CBS-statistieken bestaan, fors uitgebreid. In dat jaar maakten alle werknemers samen 109 miljoen betaalde overuren. Vorig jaar is dat aantal tot 151 miljoen gestegen; een sterkere groei dan die van de totale werkgelegenheid (39%) over dezelfde periode. Dat betekent dat het totaal aantal betaalde overuren inmiddels 111.000 banen van een gemiddelde duur overbodig maken. Dat zijn er 37.000 meer dan in 1987.

Deeltijdwerkers en flexwerkers nemen een groter deel van het overwerk voor hun rekening. In 1995 verzorgden deeltijdwerkers met in totaal 17 miljoen overuren 12% van het overwerk. Flexwerkers draaiden met 6 miljoen overuren op voor 4% van het overwerk. Het aandeel van deeltijdwerkers en flexwerkers groeide tot 17% (26 mln overuren) en 7% (10 mln overuren) van het overwerk in 1999.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl