Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Technologie & Milieu: 10 juni 2013 Boring naar aardwarmte bij Agriport A7 gestart

Gemeente Hollands Kroon logoBron: Gemeente Hollands Kroon - De Energiecombinatie Wieringermeer (ECW), gevestigd op Agriport A7, is gestart met het boren naar warm water. Deze boringen moeten leiden tot de winning van aardwarmte in de loop van dit jaar.

Het op te pompen water zit op een diepte van ruim twee kilometer en heeft een verwachte temperatuur van 85 graden. De boorlocatie is in februari 2013 en maart gereed gemaakt, daarna is in april 2013 en mei 2013 de boortoren opgebouwd en zijn de laatste controles uitgevoerd. ECW heeft het boorbedrijf Daldrup groen licht gegeven om te gaan boren, licht projectmanager Cees de Jonge toe. Op donderdag 6 juni 2013 heeft wethouder Economische zaken Theo Meskers van de gemeente Hollands Kroon (met onder meer duurzame energie in zijn portefeuille), met een druk op de knop het startsein gegeven.

Bijschrift bij de foto (archief ECW): Wethouder Th. Meskers en R. Kielstra (directeur ECW) geven het startsein voor de booractiviteiten.

Achtergrondinformatie project

De aardwarmte wordt benut door de plaatselijke glastuinbouwondernemers. Door gebruik te maken van aardwarmte wordt de productie van de paprika's en tomaten nog duurzamer. Een deel van de warmte komt immers vanuit een bijna oneindige energiebron diep onder het aardoppervlak Voor 15 procent van de warmtebehoefte wordt er geen aardgas meer verstookt! Alle tuinders maken nu gebruik van warmtekrachtkoppeling (WKK), maar het alternatief van aardwarmte is de laatste tijd steeds aantrekkelijker geworden en daarom zijn komt deze nieuwe vorm van energiewinning in de Wieringermeer. Op het terrein van Kwekerij De Wieringermeer staat de boortoren en de eerste paar honderd meter zijn al geboord.

Gesloten systeem

Het warme water wordt straks opgepompt en met een temperatuur van 40 graden weer teruggedreven naar de oorsprong. Een gesloten systeem, in feite. "Per saldo halen we geen water uit de grond, alleen warmte," zegt Robert Kielstra, directeur van ECW. "We hebben onder de grond twee doublets, elk bestaande uit een warm en een koud reservoir. We boren vanaf één locatie vier maal de grond in. We gaan eerst zeshonderd meter recht naar beneden. Dan takken we af naar de vier putten, elk zo'n 2.400 meter diep en 1000 meter uit elkaar. Vanaf de bovengrondse installatie komen er leidingen naar de kwekers in Agriport. In het opgepompte water zit waarschijnlijk naar verwachting een klein beetje opgelost gas dat moet er uit gehaald worden. Door de druk te verlagen, wordt dat gas aan het water onttrokken. Het gas moet uit het water, om veiligheidsredenen. Het water moet door een warmtewisselaar heen, voordat het naar de kassen gaat. Bij zo'n installatie moet elk risico van gasontsnapping worden vermeden. Het brongas, dat vrijkomt, wordt nuttig gebruikt. "We kunnen er een WKK-installatie op laten draaien en die levert elektra die we voor de pompen nodig hebben. Dan is de cirkel dus helemaal rond," aldus Kielstra. De warmtewisselaar is nodig omdat het geothermie-water een hoog zoutgehalte heeft en dat kunnen de kwekers niet gebruiken. Daarom wordt er een warmtewisselaar tussen de twee waterstromen gezet. Het zoute water verwarmt het zoete dat naar de kwekers gaat. Bij de kweker zit nog een tweede wisselaar om risico´s te beperken. "Stel dat een kweker een lek in zijn systeem heeft. Dan zou al het water daarheen weglopen. Dat wil je niet hebben," zegt Kielstra.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl