Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 19 april 2017 Handen gezocht om bevolkingsregister in kaart te brengen

HAARLEM, 18 april 2017 - Het Noord-Hollands Archief start vandaag met het indexeren van de bevolkingsregisters uit de 19e eeuw en begin 20ste eeuw van een groot aantal gemeenten in Kennemerland en Amstel- en Meerlanden en zoekt via de crowdsourcingwebsite VeleHanden vrijwilligers die vanuit huis hieraan mee willen werken.

Na de invoering van de Burgerlijke Stand in 1811 ontstond bij de overheid al snel de behoefte om in iedere gemeente het verloop van de bevolking bij te houden in de zogenaamde bevolkingsregisters. Deze registers bevatten gegevens van onder andere de hoofdbewoner, zijn vrouw, kinderen, inwonend huispersoneel, eventueel inwonende familieleden en andere bewoners. De bevolkingsregisters zijn daarom een veelgebruikte bron voor stamboomonderzoek.

De bevolkingsregisters die nu ingevoerd gaan worden zijn de registers van de gemeenten Bennebroek, Berkenrode, Beverwijk, Haarlem, Haarlemmerliede, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Houtrijk en Polanen, Schoten, Spaarndam, Spaarnwoude, Uithoorn, Velsen, Wijk aan Zee en Duin, Zandvoort en Zuid-Schalkwijk.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden en zich aanmelden via de website van het Noord-Hollands Archief, www.noord-hollandsarchief.nl.

foto bij vele handen bevolkingsregister
Historisch Archief Haarlemmermeer - Foto's. De Vrijwillige Landstorm (tussen de mannen twee vrouwen) uit Lisserbroek is in Hoofddorp aangekomen voor een gezellige avond.

Over Vele Handen

VeleHanden is een crowdsourcingwebsite van Picturae waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier veel collecties doorzoekbaar te maken en ervoor te zorgen dat ze snel online komen. Omdat dit 'indexeren' uitermate tijdrovend is, wordt hiervoor een beroep gedaan op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische documenten aan de slag te gaan.

De ingevoerde gegevens uit de bevolkingsregisters worden samen met de scans toegevoegd aan de volgende websites: www.wiewaswie.nl, www.noord-hollandsarchief.nl en www.archieven.nl en zijn via Open Data ook beschikbaar voor andere ontwikkelaars.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna