Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 19 april 2017 Huis van Hilde: Nieuwe tentoonstelling Cold Cases en meespeuren in de meivakantie 2017 (Castricum)

Provincie Noord-Holland logoBron: Prov. N-H - De nieuwe tentoonstelling 'Cold Cases' in Huis van Hilde belicht het gebruik van forensische technieken in de archeologie. De bezoeker gaat zelf op onderzoek uit. Forensische technieken, skeletonderzoek en DNA- of isotopen-onderzoek levert archeologen veel extra informatie. Dat blijkt ook uit onderzoek naar de skeletten van Bataafse soldaten uit 1799, gevonden in Noord-Holland. De resultaten worden voor het eerst in Huis van Hilde gepresenteerd.

De vondst van een skelet spreekt altijd tot de verbeelding en roept veel vragen op; hoe heeft deze persoon geleefd en hoe is hij of zij gestorven? Hoe zie je eigenlijk het verschil tussen een mannen- en vrouwenskelet? Archeologen zoeken ook antwoorden op deze vragen, en maken daarbij soms gebruik van DNA- of isotopenonderzoek. Die technieken zijn bij publiek bekend van politieonderzoeken in tv-series zoals 'Crime Scene Investigation' en 'Bones'.

Bataafse soldaten

De skeletten van Bataafse soldaten uit 1799, gevonden in Calantsoog, Julianadorp en Castricum, zijn een goed voorbeeld. Fysisch antropologisch onderzoek bracht de zware verwondingen van de soldaten in beeld en maakte een reconstructie van de gebeurtenissen mogelijk. De resultaten worden voor het eerst in Huis van Hilde gepresenteerd. Ook wordt het onderzoek naar de skeletresten van de Slag bij Vronen uit 1297 belicht.

Bij de tentoonstelling is een programma met rondleidingen, lezingen en Cold Cases-lekkernijen in Hildes Heerlykhyd. De reizende tentoonstelling Cold Cases is van 22 april 2017 t/m 15 oktober 2017 in Castricum, waar de expositie met bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds tot stand kwam.

Kinderprogramma in de meivakantie

In Huis van Hilde staan speuren, ontdekken en beleven centraal tijdens de meivakantie. Kleine speurders krijgen een witte jas aan en gaan op ontdekkingstocht.

Voorstelling verteltheater 'De Vloek van Brederode'

Dag van de Mysteries!

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dé site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna