Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 15 mei 2013 Zwemseizoen 2013 van start

Het nieuwe zwemseizoen is begonnen! In Noord-Holland zijn 124 officiële zwemplekken waar tussen 1 mei 2013 en 1 oktober 2013 de veiligheid en de waterkwaliteit regelmatig worden gecontroleerd.

Nieuw op de lijst zijn onder andere Parnassia (Bloemendaal) en Diemerpark (Amsterdam).

De plekken in Bloemendaal en Amsterdam zijn aan de lijst toegevoegd omdat hier al veel werd gezwommen en waren ingericht als zwemplek. De zwemplek "Zandvoort"

zal per 2014 ten zuiden verder worden uitgebreid en omdat dit een groot gebied is, is Zandvoort daarom per dit zwemseizoen opgedeeld in drie delen: Zandvoort Noord, Zandvoort Centrum en Zandvoort Zuid.

Gedeputeerde Joke Geldhof: "Het is goed te zien dat het aantal officiële zwemlocaties in Noord-Holland nog steeds toeneemt. Dat betekent dat steeds meer mensen buiten kunnen zwemmen op een plek dichtbij huis. Soms is het ook nodig om een locatie van de lijst te halen. Dit jaar is bijvoorbeeld het strandje 'eind Ankeveense pad' aan de Spiegelplas van de lijst verwijderd omdat het strand niet meer voldeed aan onze kwaliteitseisen en er nog maar weinig mensen kwamen zwemmen."

Officieel

Tussen 1 mei 2013 en 1 oktober 2013 controleren de waterschappen en Rijkswaterstaat gemiddeld om de week de waterkwaliteit van officiële zwemplekken. Bij incidenten wordt dit nog vaker bijgehouden. De provincie Noord-Holland houdt daarnaast toezicht op de hygiëne en veiligheid van deze locaties en geeft een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod af als de waterkwaliteitsmetingen daar aanleiding toe geven. Tijdens de waterkwaliteitscontroles wordt gekeken naar de aanwezigheid van schadelijke blauwalgen, parasieten en bacteriën. Vooral blauwalgen kunnen in de zomermaanden voorkomen in het oppervlaktewater.

Bij alle officiële zwemplekken staan publieksinformatieborden met daarop onder andere een plattegrond, aanduiding van mogelijke vervuilingsbronnen, de waterkwaliteitsklasse en de verboden die gelden. Het geven van adequate publieksinformatie is een verantwoordelijkheid van de provincie.

Informatie

Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (0800-9986734) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. De app Zwemwater Noord-Holland maakt het mogelijk om ook onderweg informatie te bekijken. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden ook gemeld via twitter () De folder 'Veilig Zwemmen 2013' is begin mei 2013 gratis verkrijgbaar bij onder andere de plaatselijke VVV en gemeentehuizen. Op NOS teletekst staan de zwemwaterberichten op pagina 725. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna