Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Cultuur, Sport & Recreatie: 15 mei 2013 Engelse soldaat uit 1799 terug naar Groot-Brittannië

De stoffelijke resten van een Engelse soldaat gaan terug naar Engeland. De soldaat sneuvelde in 1799 en zijn skelet werd in 2011 in de duinen boven Callantsoog gevonden.

Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland, heeft tijdens een speciale bijeenkomst in het provinciehuis de resten overgedragen aan de Britse ambassadeur. Een afvaardiging van het regiment 'de Coldstream Guards' was speciaal uit Engeland overgekomen.

Johan Remkes: "Deze gebeurtenis is historisch te noemen. Zijn plicht bracht de Engelse Soldaat en zijn kameraden indertijd hier. Ruim 200 jaar later halen de huidige leden van zijn regiment zijn stoffelijke resten weer op. Een thuiskomst na een lange afwezigheid."

Ook de Britse ambassadeur Paul Thomas Arkwright benadrukte in zijn speech dat met deze bijzondere overdracht opnieuw geschiedenis wordt geschreven.

Captain Oliver Morley van de Coldstream Guards: "It is a great pleasure to accept the remains." De Coldstream Guards nemen de soldaat mee terug naar Engeland waar nog verder wordt gezocht naar nabestaanden.

Knopen en munitie

In 1799 voerden de Engelsen en Russen een gezamenlijke expeditie tegen de Bataafse Republiek met als doel de macht van Oranje te herstellen. Deze expeditie faalde uiteindelijk, maar begon succesvol met een landing van ruim 200 Engelse schepen op 27 augustus 2013 1799 bij Groote Keeten.

In 2011 werd in de duinen bij Groote Keeten, gemeente Schagen, een skelet aangetroffen dat op basis van de bijliggende vondsten, zoals kledingknopen en restanten van wapens en munitie, geïdentificeerd werd als het stoffelijk overschot van een Engelse soldaat die tijdens de landing in 1799 sneuvelde.

Plek in nieuw depot

De resten van het uniform krijgen een plek in het nieuwe Archeologisch Informatie Centrum in Castricum. Daar wordt ook meer informatie gegeven over de slag en is een levensechte weergave van de soldaat te zien. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variŽrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

Natuurwegwijzer
dť site voor buiten-activiteiten in de provincie Noord-Holland, ontdek met de mooiste fiets- of wandelroutes, excursies, speelplekken en natuur-gebieden www.natuurwegwijzer.nl

Toerisme in Noord-Holland

Dierentuin Anna Paulowna